Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Choklad kan påverka stämningsläget

Annons

Personer med möjlig depression åt mer choklad än personer med normalt stämningsläge, enligt en ny studie. Men än är det oklart hur fynden ska tolkas. Choklad anses av många ha positiva effekter på stämningsläget, men enligt amerikanska forskare är det vetenskapliga underlaget för denna koppling skralt. Därför har forskarna nu undersökt sambandet närmare i en grupp av 931 vuxna som inte använde läkemedel mot depression.

Studiedeltagarna fick bland annat svara på ett formulär för skattning av depressionssymtom, och de som testade positivt för möjlig depression åt choklad betydligt oftare än personer som inte testade positivt. Sambandet gäller både kvinnor och män och tycktes inte kunna förklaras av ett generellt högre energiintag. Forskarna, verksamma vid University of California i San Diego, har inget konkret svar på vad detta beror på utan de anser att det kan finnas olika förslag på hur resultaten kan tolkas. Bland annat menar de att choklad kan ha använts som egenvård mot depression, för att det upplevs ha lindrande effekter. Eller så kan depressionssjukdom i sig stimulera konsumtion av choklad utan att denna har effekt på symtomen. En annan mer konkret förklaring är att hög chokladkonsumtion skulle kunna vara en direkt bakomliggande orsak till depression. Ytterligare ett förslag är att någon okänd fysiologisk faktor kan ligga bakom både depression och sug efter choklad. Och sist men inte minst menar de att det kan finnas komplexa samband där choklad visserligen har vissa positiva effekter på stämningsläget, men dessa effekter kan neutraliseras av syntetiska transfetter som ingår i många chokladprodukter och som möjligen kan ha negativa effekter på stämningsläget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.