Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Smärta och antidepressiva?

Hej! Jag är 32 år och jag avslutade min Efexorbehandling efter lång tids nedtrappning för ca 4 månader sedan. Psykiskt sett mår jag ok även om jag kan märka att jag är mer ängslig än med medicinerna, men min värk i kroppen har kommit tillbaka. Värken har jag haft sedan -98 och den gjorde att jag abrupt fick avsluta en pågående elitsatsande idrottskarriär. Jag blev undersökt av reumatologer och andra utan att ngn kunde finna ngt. Värken sitter mest i armar och ben och kan vara fruktansvärt intensiv. Det enda som har hjälpt är alltså antidepr. men Efexor slog ut mitt sexliv helt och hållet. Måste jag välja mellan pest och kolera? Kan det vara värt att prova ngn annan medicin? När värken sätter igång gör den också att jag mår psykiskt mycket sämre (eller eg har jag svårt att säga vad som triggar vad men det blir en ond cirkel). Mycket tacksam för all information!

Svar:

När man behandlar en åkomma-kroppslig eller psykisk- är det viktigt med rätt diagnos så man vet mot vad behandlingen skall rikta sig. Du har tydligen genomgått en reumatologisk undersökning för Din värk utan att någon
underliggande orsak påträffats. Det finns något som vi brukar kalla "idiopatisk smärta" dvs värk och smärta där vi inte kan hitta någon kroppslig orsak.

Det är intressant att se att flera sk biologiska markörer för detta tillstånd i många fall är de samma som vi finner vid djupa depressioner. Dessa fynd gav upphov till behandling med antidepressiva läkemedel vid dessa smärttillstånd. Först ut var behandling med amitriptylin(Saroten) som fortfarande är ett verksamt medel, väl värt att prova.

Därefter kom de sk SSRI-läkemedlen tex Citalopram och Zoloft men visade sig ej ha samma kraftfulla effekt som amitriptylin. Sedan kom venlafaxin(Efexor). För många personer är dessa läkemedel till viss hjälp men ofta till priset av negativ inverkan på sexlivet. De negativa effekterna varierar mellan olika preparat och framföraltt mellan olika individer. Hur skall man då komma vidare för att mildra värken och ändå hålla sexlivet intakt? Frågan är inte lätt att besvara. Tex vad är man beredd att avstå från för att vara smärtfri eller tvärtom?

En annan mycket viktig fråga i sammanhanget är vad som slog ut Ditt sexliv? Var det minskad lust eller erektil dysfunktion? Viktiga skillnader.

Idag har vi på marknaden ett relativt nytt antidepressivt läkemedel duloxetin(Cymbalta). Förefaller i vissa fall ha en gynnsam påverkan på kroppsliga symptom när tex värk finns som en framträdande del i en depression. För samtliga antidepressiva behandlingar gäller att ett tillägg av buspiron(Buspar) 10-60mg/dygn i vissa fall kan återställa sexlusten. Är erektil dysfunktion problemet kan sildenafil(Viagra) eller dess varianter vara en lösning.

Sedan en tid har vi ett nytt läkemedel pregabalin(Lyrica) ursprungligen för diagnosen epilepsi men nu även på indikationerna perifer och neuropatisk smärta samt generaliserat ångestsyndrom. Även här finns som en ganska vanlig biverkan minskad sexlust. Många får dock god hjälp.

Man får pröva sig fram "trial and error". Ej sällan hittar man en kombination av läkemedel som ger såväl önskad effekt på smärta,värk och nedstämdhet med samtidig bevarad sexfunktion. Det kan ta tid men oftast hittar man rätt. Detta är en diskussion Du måste föra med Din behandlande läkare. Dina frågor är allmängiltiga och jag hör dem från många. Därför blev mitt svar ganska långt. Hör gärna av Dig och berätta vad som händer.

Vänliga hälsningar Jan Wålinder professor, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Anonym användare

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.