Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Olika villkor för lesbiska som vill insemineras

Annons
Lesbiska par som vill skaffa barn kan&nbspfå väldigt olika väntetider och kostnader vid insemination beroende på var man bor. Sedan den 1 juli har lesbiska i Sverige, enligt lag, rätt till insemination och provrörsbefruktning. Men enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjort är det ofta väldigt stora skillnader på väntetiderna och kostnaderna beroende på vilket sjukhus man vänder sig till. På Universitetssjukhuset MAS i Malmö är det ofta ingen väntetid alls, men för de som ska insemineras vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge kan däremot få vänta i ett år och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är väntetiden två år.
– Vi fick plötsligt många fler patienter men inte mer pengar. Våra chefer prioriterar inte det här. Vi kan ta hand om alldeles för få, säger barnmorskan Charlotte Wärne till Svenska Dagbladet.

Kostnaderna varierar också väldigt mycket från sjukhus till sjukhus. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå är väntetiden ett år och dessutom får de som vill insemineras betala 8 000 kronor ur egen ficka, som de första behandlingarna kostar. Vilket är en relativt markant skillnad mot MAS i Malmö där de bara tar ut en avgift på 300 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.