Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många mediciner blir billigare vid årsskiftet

Nästa år blir många läkemedel som är äldre än 15 år gamla mycket billigare. Detta då regeringen har träffat en uppgörelse med Läkemedelsindustriföreningen (LIF) om generella prissänkningar, skriver DN.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-06

Annons

Branschen förbinder sig att från och med första januari nästa år sänka priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år med 7,5 procent. Därefter kommer priserna på alla mediciner sänkas automatiskt 15 år efter att de godkändes.

–  Nu ser vi till att prispressen kommer med automatik. Man före¬griper den konkurrens som ofta, men inte alltid, kommer, säger Anders Blanck, vd för LIF till DN.

Idag prispressas endast de läkemedel som får konkurrens av kopior, så kallade generika. Vid årsskiftet kommer det alltså att gälla många fler läkemedel.

Annons
Annons

Socialminister Göran Hägglund välkomnar uppgörelsen.

– Problemet har varit att när det inte funnits någon generika som kan konkurrera så har vi i jämförelse med många andra länder hamnat på en väldigt hög prisnivå, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.