Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler läkemedel utanför förmånssystemet

Allt fler läkemedel blir utan subvention och det betyder oftast att de blir dyrare för den enskilde patienten.
Annons

En ny sammanställning från läkemedelsnätverket NEPI granskar utvecklingen efter apoteksomläggningen i Sverige. Bara i januari i år hämtade 400 000 patienter ut mediciner från apoteken utan subvention. De fick själva betala hela kostnaden - 128 miljoner kronor.

Det handlar till exempel om p-piller, potenshöjande medel, medel mot magkatarr, allergier och bakterieinfektioner. I vissa fall har tillverkarna beslutat att medicinerna inte ska ingå i förmånen för att man då ska kunna sätta ett högre pris. I andra fall är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som bedömt att medlet inte är tillräckligt effektivt för det pris som begärts.

Läkarna som skriver recepten vet inte alltid om medlen ingår i förmånen, och de kan inte se vilket pris patienten får betala. När patienten kommer till apoteket får medlet inte bytas ut mot ett billigare eftersom det inte ingår i förmånssystemet. Högkostnadsskyddet gäller inte heller.

Annons
Annons

Det här omöjliggör en sund priskonkurrens mellan bolagen, säger Mikael Hoffman vid NEPI till Sveriges Radio.

Har du märkt av att dina läkemedel inte längre ingår i förmånen? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.