Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här är landets bästa sjukhus

Vad är det vinnande receptet för att nå hög medicinsk vård? Ämnet diskuterades i Almedalen i samband med en rankning av landets bästa sjukhus. För tredje året knep Linköpings universitetssjukhus förstaplatsen i sin klass.


Publicerad den: 2015-07-03

Varje år utser Dagens Medicin landets bästa sjukhus vilka rankas i tre olika kategorier: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus samt mindre sjukhus.

I år hittades alla medaljörer inom sydöstra sjukvårdsregionen. Linköpings universitetssjukhus knep förstaplatsen i sin klass – för tredje året i rad – medan Oskarshamns sjukhus tog hem vinsten för mindre sjukhus.

– Vi har satsat på förbättringsarbete, samtidigt som vi bejakar våra eldsjälar och ger plast för nya idéer. Dessutom sker en hel del forskning vid Linköpings universitet, och den patientnära forskningen tror jag är viktig, sade Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

”Bra att jämföra sjukvård”

Sjukhusen jämförs via olika parametrar och universitetssjukhusen bedöms utifrån flest variabler, däribland patientenkäter, hygien och medicinsk kvalitet.

Att ranka sjukhus har tidigare mötts av en hel del kritik. Men det är viktigt att våga jämföra sjukvård, menar Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, som deltog under seminariets paneldiskussion.

– Jag tycker det är bra att ranka sjukhus på det här sättet. Därmed kan sjukhusen sporra varandra och lära av varandra. Samtidigt blir invånarna upplysta om kvalitén på vården.

Vinnare i Sveriges bästa sjukhus 2014

Universitetssjukhus: Linköpings universitetssjukhus
Mellanstora sjukhus: Länssjukhuset Ryhov
Mindre sjukhus: Oskarshamns sjukhus

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-07-3 15:30 (9 år sen)

    Var det inte Länsjukhuset Ryhov,Jönköping som tog hem priset för bästa mellanstora sjukhus för tredje gången i rad?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.