Här är landets bästa sjukhus

Vad är det vinnande receptet för att nå hög medicinsk vård? Ämnet diskuterades i Almedalen i samband med en rankning av landets bästa sjukhus. För tredje året knep Linköpings universitetssjukhus förstaplatsen i sin klass.


Publicerad den: 2015-07-03
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Varje år utser Dagens Medicin landets bästa sjukhus vilka rankas i tre olika kategorier: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus samt mindre sjukhus.

I år hittades alla medaljörer inom sydöstra sjukvårdsregionen. Linköpings universitetssjukhus knep förstaplatsen i sin klass – för tredje året i rad – medan Oskarshamns sjukhus tog hem vinsten för mindre sjukhus.

– Vi har satsat på förbättringsarbete, samtidigt som vi bejakar våra eldsjälar och ger plast för nya idéer. Dessutom sker en hel del forskning vid Linköpings universitet, och den patientnära forskningen tror jag är viktig, sade Lena Lundgren som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

”Bra att jämföra sjukvård”

Sjukhusen jämförs via olika parametrar och universitetssjukhusen bedöms utifrån flest variabler, däribland patientenkäter, hygien och medicinsk kvalitet.

Att ranka sjukhus har tidigare mötts av en hel del kritik. Men det är viktigt att våga jämföra sjukvård, menar Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, som deltog under seminariets paneldiskussion.

– Jag tycker det är bra att ranka sjukhus på det här sättet. Därmed kan sjukhusen sporra varandra och lära av varandra. Samtidigt blir invånarna upplysta om kvalitén på vården.

Vinnare i Sveriges bästa sjukhus 2014

Universitetssjukhus: Linköpings universitetssjukhus
Mellanstora sjukhus: Länssjukhuset Ryhov
Mindre sjukhus: Oskarshamns sjukhus

Kommentera denna artikel

 • Avatar Lena Hellstrand 2015-07-1 20:44 (24 månader sen)

  Hej!

  Jag läser att vi ska acceptera en förhöjd risk för bröstcancer och att likväl acceptera att få kombinationer östrogen med gulkroppshormon (syntetiskt).
  Ställer mig då frågan: Varför?
  Det finns progesteron, kroppsnaturligt, både crem och i tabletter. Det finns en 20-årig erfarenhet i Frankrike av denna kombination utan att se en förhöjd risk. Och i Finland finns en lång studie som också visar att det är det syntetiska gulkroppshormonet som var/är boven i dramat.

  Vi lite nyfikna och hälsomedvetna kvinnor köper dyra progesteroncremer då läkarna är dåligt insatta i denna fråga. Utrogest heter en progesterontablett som är alldeles perfekt för oss, men si den är på licens och de läkare som är villiga att besvära sig med att ordna med den är lätträknade i Sverige tyvärr.

  Vi behöver också en \"dutt\" testosteron för att hålla humör, hud och sexlust vid liv. 1/10 av vad männen tar är nog en lagom dos för oss som har låga nivåer. Och vem vet vad en \"lagom nivå är\"?

  Mår frun i huset bra så mår resten av familjen också bra så..... varför undanhålla bra produkter?


Annons
Annons
Annons
Annons