Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Öron

Nya behandlingsriktlinjer vid öroninflammation

Annons

Läkemedelsverket menar att det ofta är onödigt att behandla öroninflammation med antibiotika. Därför kommer nu nya riktlinjer för behandling av inflammation i mellanörat, rapporterar Dagens Medicin på nätet.

– Det finns ingen anledning att behandla barn över ett år med antibiotika, säger Sigvard Mölstad, distriktsläkare och professor i allmänmedicin vid FoU-enheten i Jönköping, till Dagens Medicin.

De senaste åren har många nya studier kring antibiotikabehandling vid öroninflammation pekat åt samma håll, de visar att antibiotika inte hjälper.

Läs Netdoktors fakta om Öroninflammation  »

Annons
Annons

Barn med öroninflammation

Barn som är mellan ett och tolv år gamla och får öroninflammation bör inte behandlas med antibiotika enligt de nya riktlinjerna. Vid enkelsidiga, okomplicerade öroninflammationer behövs heller ingen efterkontroll av hörseln. Däremot ska barn med dubbelsidig inflammation eller återfall behandlas med antibiotika.

De nya riktlinjerna kring behandling är ett resultat av att Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, STRAMA, tidigare i år tog initiativ till ett expertmöte där frågan behandlades.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.