Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare vill ha hälsokrav på jägare

Man borde ställa högre krav på jägare för att de ska få behålla sitt jaktvapen. Det menar Nino Bracin som är ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening.

Publicerad den: 2015-10-09

Annons

Just nu står älgjakten inför dörren och i samband med det kommer frågan upp om att ställa högre hälsokrav på jägare.   

– Åtminstone när man kommer till hög ålder borde man ifrågasätta om man ska ha vapen eller inte. Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger Nino Bracin som är ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening, till lokalradion rapporterar Läkartidningen.

Han tycker att det borde ställas krav på exempelvis god syn, hörsel och verklighetsuppfattning för att personen ska få behålla sitt jaktvapen. Någon särskild ålder för obligatoriska hälsokontroller för vapenägare vill han inte införa, men Bracin efterfrågar dock en utredning i frågan.  

Annons
Annons

– Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om människor. Det borde uppskattas av alla. Jag vet att det är en väldigt känslig fråga. Jag säger inte att man ska göra det här, utan man borde utreda det här och se över lagen.

Koppla vapenregister till journalen

Idag har Västerbotten närmare 32 000 vapeninnehavare. Ifjol anmälde länets läkare 98 personer som olämpliga att äga ett skjutvapen.

Ronald Lodnert är distriktsläkare i Umeå och han menar att läkarna inte lyckas identifiera alla medicinska olämpliga jägare. Ändå står det i vapenlagen att läkaren måste göra en anmälan till polisen om man misstänker att ens patient inte borde hantera skjutvapen.

– Den här patientrelationen, speciellt när det gäller psykisk ohälsa, är jätteviktig. Man ska få en allians med patienten för att behandlingsresultatet ska bli bra. Jag tror att det finns många läkare som känner att det här elementet med att ta något från patienten, det kan rubba den här relationen som man är så mån om, säger han som en förklaring till den låga anmälningsfrekvensen.

Annons
Annons

Han har som förslag att läkare ska få tillgång till vapenregistret via journalsystemet. Därmed kan läkaren enkelt upptäcka ifall patienten är vapenägare.

Vad tycker du om att införa hälsokontroller för äldre jägare? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-10-14 12:49 (9 år sen)

  Jag håller med "Skogen" om att det var ett onyanserat påstående! Det blev tyvärr en, inte helt genomtänkt, formulering.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-13 10:03 (9 år sen)

  Hej, endast om det entydigt kan bevisas i någon form av statistik på jaktolyckor el dyl, att en viss ålder innebär större risker, är det motiverat att överväga kontroller. Överdrivna kontroller kan vara mycket negativa för hälsan, eftersom oro för att förlora tex jaktlicens eller för den delen körkortet kan bidra till att göra folk sjuka. I stället för kontroller kan man använda upplysning, uppmaning till försiktighet mm för att kompensera dålig hörsel, syn eller annat.
  Det är bevisat att oro och ångest som enda orsak även kan leda till somatisk sjukdom.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-11 08:11 (9 år sen)

  När det handlar om att äga ett vapen, så bör det naturligtvis vara reglerat i att personen som har denna rätt, är fullt friskt.... Sedan om det handlar om jägare eller andra är ganska ointressant....Preis som med körkort...

 • Avatar 2015-10-10 10:57 (9 år sen)

  Förslaget är bra och bör genomföras snarast, den som jagat större delen av livet håller naturligtvis kvar detta så länge som möjligt med de risker det kan innebära ibland för andra människor. Vapeninnehavarna är kontrollerade i flera avseenden och olämpliga personer får inte licens, naturligtvis kan det passera olämpliga innehavare även i detta sammanhang.
  "Medborgares" inlägg om jaktens vara eller icke vara är däremot helt fel. Tänk en stund på hur det skulle se ut med ca 100 000 älgar mer varje år och till detta ca 200 000 rådjur och ca 50-60 000 grisar som korsar våra vägar. Naturen kan inte reglera dessa mängder med vilda djur, det är en total missuppfattning.
  Att Owe kallar jägarna för "galningar" är ett onyanserat påstående

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-10 09:51 (9 år sen)

  Äntligen en Doktor som tar bladet från munnen, stor heder åt dig som räddar människoliv. Jakt är ett tidsfördriv som saknar förankring i ämnet överlevnad, det är väldigt få ställen man behöver jaga för sin överlevnad. Naturen reglerar sig också själv om den får vara ifred. Den flathet läkarkåren visar är helt absurd i frågan-skulle man också tillåta blinda ha körkort? Detta är en SÄKERHETSFRÅGA-inte prestige-att förhållandet till doktorn skulle bli störd är helt förkastligt, snarare växer väl respekten. Ett vapen är den farligaste medicinen man kan ta. Tack doktorn, nu väntar vi fler i läkarkåren som sluter upp, likadant vad gäller körkortet, efter 60 år bör man testas vartannat år. Många sjukdomar och synrubbningar kommer smygande, för att inte tala om demens.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-9 21:55 (9 år sen)

  Jakthälsa är viktig. Ingen som hanterar vapen oskickligt ska ha jakträtt.
  Problemet är orättvisan i att jägarna är registrerade och i regel kompetenta. Däremot alla illegala vapen där alltför få kontroller tycks
  hjälpa föga. Frågan är grannlaga.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-9 18:54 (9 år sen)

  Psykiska hälsokontroller behövs för att förhindra att BEVÄPNADE galningar vistas i samhället


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.