Nyhet | Öron

I bullrig miljö hör höger öra bäst

Annons

När vi ska försöka urskilja nånting i en bullrig miljö, är det högra örat helt klart bäst. Dessutom visade sig det högra örat vara det bästa valet för att be om en tjänst. Det visar en studie som italienska psykologer har genomfört.

Psykologerna bygger resultatet på observationer de gjort på diverse nattklubbar. Psykologen Luca Tommasi och hans kollegor gick till ett par populära diskotek i och nära Chieti där deras universitet ligger. I en första studie höll de sig i bakgrunden och observerade 286 besökare på nattklubben som pratade med den höga musiken i bakgrunden. Enligt deras observationer skedde 72 procent av kommunikationen på lyssnares högra sida.

Annons
Annons

I nästa studie testade man reaktionerna hos 160 av gästerna på diskot. Forskarna gick fram och mumlade först ohörbara, meningslösa ljud för försökspersonerna och sen frågade de efter en cigarett. Och i de flesta fall, 58 procent, vände personerna det högra örat till.

I den sista studien riktade forskarna avsiktligt in sig på antingen det vänstra eller det högra örat hos 176 personer på en nattklubb och frågade efter en cigarett. Här visar resultat att de lyckades få betydligt fler cigaretter när de pratade till försökspersonernas högra öra än till det vänstra. Om det finns någon större nytta med denna kunskap är dock svårt att avgöra.
– Det är kul att veta. Och dessutom så visar det hur användbar enkel forskning utan dyra redskap kan vara. De flesta studier som tittat på vilket öra vi människor föredrar när vi kommunicerar har varit studier gjorda i laboratorier. Det finns väldigt lite empirisk forskning av hur vi använder öronen i vårt dagliga liv, säger psykologen Luca Tommasi.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu