Intresseområden sparade.
Fakta | Ögon

Ögonlockssjukdomar


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ögonlockssjukdomar?

Ögonlockssjukdomar kan delas in i:

  • Vagel i ögat, hordeolum - en liten varböld i en talgkörtel på ögonlockskanten.
  • Blefarit - inflammation i ögonlockskanten och beror på dålig funktion hos de körtlar som sitter där.
  • Chalazion - en långdragen inflammation i en körtel på insidan av övre eller nedre ögonlocket.

Vid vagel i ögat (hordeolum) märker patienten smärta, ömhet och svullnad på insidan eller utsidan av nedre eller övre ögonlocket. Man kan se en röd, avgränsad svullnad som efter ett par dagar eventuellt kan brista så att det rinner ut var. Vid blefarit får man röda och förtjockade ögonlockskanter. Det kan finnas torra fjäll och eventuellt små sår längs ögonfransarna. Kvalster är också en möjlig orsak vid blefarit. Vid chalazion upptäcker patienten ofta själv en oöm, fast knöl på ögonlocket.

Vagel i ögat är vanligt. Blefarit förekommer oftare hos patienter med eksem.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Vagel i ögat beror på en infektion med bakterier i en talgkörtel på ögonlockskanten. Blefarit beror på dålig funktion i ögonlockskantens körtlar, vilket medför irritation, klåda och fjällande hud. Blefarit förekommer oftare hos patienter med eksem. Chalazion beror på att utloppet från en körtel i ögonlocket har täppts till så att det bildas en anhopning av det sekret som körteln producerar. Då uppstår det ofta ett långdraget inflammationstillstånd.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Hur diagnostiseras ögonlockssjukdomar?

Diagnosen ställs med hjälp av de förändringar läkaren hittar på ögonlocket. Ytterligare undersökningar behövs inte.

Behandling

Vagel i ögat, hordeolum

Normalt sett behövs inte någon särskild behandling. Vageln brukar brista av sig själv efter några dagar, det kan rinna ut var och man tvättar då rent med ljummet vatten. För att lindra besvären kan man lägga ett varmt omslag över ögat flera gånger om dagen i 10–15 minuter. Vid en mycket stor vagel finns en ögonsalva med antibiotika och kortison som man kan ta under 1–2 veckor och som eventuellt kan hjälpa. Salvan appliceras i ögat och överskottet kan användas för att strykas tunt på vagelns utsida. I sällsynta fall kan vageln efter en längre tid behöva skäras upp och tömmas av ögonläkare.

Annons
Annons

Blefarit

Kombinationssalva med antibiotika och hydrokortison används. Det irriterade området rengörs väl innan salvan smörjs på. Om blefariten är ett led i en annan sjukdom bör även denna behandlas.

Chalazion

Den kan gå tillbaka av sig självt, men ofta måste den tas bort med ett mindre kirurgiskt ingrepp. Vid infektioner i ögonlocken är det viktigt med god hygien och man bör inte dela handduk med andra när det kommer var från ögonlocken.

Prognos

Vagel i ögat, blefarit och chalazion är alla ofarliga tillstånd som kan ge varierande besvär och problem. Inflammationen kan i sällsynta fall sprida sig och medföra en större infektion. Blefarit kan ibland göra att man förlorar ögonfransarna och orsaka trichiasis, vilket innebär att ögonfransarna är vända in mot ögat, det vill säga att de gnider mot ögat och ger obehag.

Ögonlockstillstånd är som regel plågsamma, men inte farliga. Om man utvecklar sår som inte vill läka på ögonlocket bör man få detta undersökt. Om man upplever röd, svullen och inflammerad vävnad kring ögat som åtföljs av smärtor, nedsatt allmäntillstånd, feber och ofta reducerad rörlighet i ögat, måste man uppsöka läkare omedelbart.