
Samband med andra sjukdomar vid psoriasis
Psoriasis är en vanlig, kronisk hudsjukdom och man räknar med att ca 4% av Sveriges befolkning under sin livstid kommer få sjukdomen. Att även kunna drabbas av helt andra sjukdomar kommer naturligtvis att inträffa, men för vissa sjukdomar är detta vanligare än bara av slumpen – man pratar om en association.
Det som är känt sedan länge är sambandet mellan psoriasis och uppkomsten av ledbesvär – det som många gånger benämns psoriasisartrit (Pso-A). I en svensk pågående studie med nydebuterade psoriatiker, hittar man Pso-A hos 18% redan vid debuten. Annars räknar man med att ca 30%, eventuellt uppåt 40% av psoriatikerna får varierande grad av ledbesvär.
Inflammatoriska tarmsjukdomar och psoriasis
Inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös colit och morbus Crohn är två sjukdomar med 5-7 nya fall/100 000 invånare/år i Sverige för vardera sjukdomen. Att ha både psoriasis och en av dessa sjukdomar samtidigt är 6-8 gånger vanligare än förväntat.
Glutenallergi och psoriasis
Celiaki (glutenallergi) är en allergisk tarminflammation utlöst av proteinet gluten, som finns framför allt i våra vanliga sädesslag som vete, korn och råg. Detta är en sjukdom som sannolikt är mycket vanligare än man tidigare trott, då många vuxna med lindriga besvär är odiagnosticerade. Det finns fall med vuxna psoriatiker med nyupptäckt glutenallergi, som blivit mycket bättre i huden efter övergång till glutenfri diet. Om det verkligen rör sig om en äkta association mellan dessa två olika sjukdomar eller om det bara gäller ett fåtal fall diskuteras.
Ögonproblem vid psoriasis
Ögonbesvär förekommer inte alltför sällan hos psoriatiker, och man ser en ökad risk för konjunktivit (bindhinneinflammation), keratit (hornhinneinflammation) och irit (regnbågshinneinflammation). Detta samband ser man även bland vissa reumatiska sjukdomar.
Hjärt- kärlsjukdom vid psoriasis
Vad som nyligen visats är att psoriatiker har en fördubblad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Troligen ger svårare former av psoriasis ett ökat samband (inneliggande vård på sjukhus och stort antal vårdtillfällen har tolkats som ett mått på mer svårartad psoriasis). Denna riskökning ser man däremot inte hos psoriatiker som bara vårdats inom öppenvården.
Det finns teorier om att psoriatiker röker mer, dricker mer och är i större utsträckning överviktiga än befolkningen i övrigt. Det har visat sig i studier och det kan vara detta som förklarar den något ökade risken för uppkomst av diabetes och hjärt- kärlsjukdom bland psoriatiker. Det kan även vara detta som visar sig genom att psoriatiker har en ökad risk för vissa cancerformer, som även associeras med rökning och alkohol. Allt detta sammantaget har gjort att man bedömer att psoriatiker har en förkortad livslängd med 1,6 år jämfört med den ”normala” befolkningen.
Men det är svårt att generalisera, självklart gäller inte ovanstående teorier för alla med psoriasis. Det man istället kan ta fasta på är att det är viktigt att gå in för livsstilsvanor som bra mat, regelbunden motion och mindre stress för att förebygga vällevnadssjukdomar, såväl för psoriatiker som för alla andra .
Är du sjukvårdspersonal? Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro » Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis » |
-
Så får du bukt med torra ögon
Torra ögon kan ge symtom som sveda, gruskänsla, skav, brännande känsla, trötthet och dimsyn. Men varför får man torra ögon och hur blir man av med besvären?
2 Kommentarer -
Gröna blad kan motverka AMD
Att tappa synen är mångas stora skräck. Åldersförändringar på gula fläcken i ögat kan göra att du i praktiken nästan blir blind. Men studier visar att det kan gå att motverka åldersförändringar genom att äta rätt.
-
Quiz: Gula fläcken
Vi har koll på åldersförändringar i gula fläcken - Har du? Testa din kunskaper om åldersförändringar i gula fläcken, AMD genom att göra vårt quiz.
-
Riskerar du drabbas av gula fläcken?
Åldersförändringar i gula fläcken, eller Age related macular degeneration (AMD), är en sjukdom som oftast drabbar äldre och där den centrala synförmågan är nedsatt.
-
Finns ingen anledning att bli bitter trots AMD
Från att ha varit en väldigt aktiv, äventyrlig person började successivt 76-årig Barbro Ströms liv förändras när hon passerade 70-årsgränsen. Synen försämrades och det blev allt svårare för henne att leva som hon tidigare gjort.
-
Rätt kost kan hjälpa vid AMD
Ålderförändringar i gula fläcken är en av de vanligaste formerna av synfel som drabbar äldre. Även om sjukdomen på många vis är en olöst gåta finns det saker som kan hjälpa, rätt kost till exempel.
-
Skillnad mellan torr och våt form av AMD
AMD delas vanligen in i så kallade torra och våta förändringar. Cirka 80 procent av AMD utgörs av torra förändringar och resten av våta.
-
Symtom vid åldersförändringar i gula fläcken
Symtomen vid åldersförändringar i gula fläcken (AMD) kan variera något beroende på om det rör sig om den torra, eller våta formen av AMD.