Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation ger vanligtvis irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda, och rodnat och svullet ögonlock.

Uppdaterad den: 2017-10-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

ögonlock
Annons

Vad är ögonlocksinflammation?

Ögonlocksinflammation kallas på fackspråk för blefarit, och är en inflammation i hårsäcks- eller talgkörtlar på ögonlockskanten. Det är ett förhållandevis vanligt tillstånd som uppstår på det ena ögat och ofta sprids till det andra.

Symtom

Ögonlocksinflammation ger vanligtvis irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda, och rodnat och svullet ögonlock.

Orsak

På ögonlocken finns både hårsäcks- och talgkörtlar. Bakterier, oftast normalt sett ofarliga stafylokocker som finns naturligt på huden, kan skapa inflammation i dessa körtlar och de täpps då igen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Personer som besväras av extra torr och flagande hud, eller extra fet hud har något lättare att få ögonlocksbesvär. Det är vanligare med blefarit hos personer med atopiskt eksem, seborroiskt eksem (mjälleksem) eller rosacea.

Diagnos

Patienten har typiska symtom och ögonlocken har ett karakteristiskt utseende. Diagnosen är därför lätt att ställa. Det kan dock vara svårare att ta reda på vad som är orsaken till inflammationen. Om det rör sig om ständigt återkommande besvär måste läkaren överväga om det finns en underliggande orsak som behöver behandlas. Det kan då vara aktuellt med undersökning hos ögonläkare.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Behandling

Egenbehandling

Man kan själv göra en flera saker som en del av behandlingen. I lindriga fall brukar egenvårdsbehandlingen räcka för att bli av med symtomen. Det är särskilt viktigt att hålla området runt ögat rent och att undvika att gnida sig ofta och häftigt i ögonen. Tillståndet smittar lätt också det andra ögat.

Annons
Annons

Grundlig rengöring av ögonlocken är viktigt. Börja gärna med att hetta upp vatten, blöta en ren tvättlapp/mjuk handduk eller kompress och vrid ur så att den bara är fuktig men fortfarande varm. Blunda och lägg trasan mot ögonen under fem till tio minuter för att lösa upp eventuella skorpor eller fjäll. Gör detta två till fyra gånger om dagen i akuta faser.

Tillsätt några droppar oparfymerat baby-schampo i en skål med vatten. Fukta en bomullspinne eller en kompress i lösningen och tvätta ögonlockskanterna noggrant med bomullspinnen eller kompressen. Badda därefter ögonen med vanligt vatten.

Håll ögonlockskanterna mjuka med till exempel Simplex ögonsalva, eventuellt med försiktig massage med rena fingertoppar. Det brukar räcka med morgon och kväll. 

Om du har torra ögon kan du pröva tårersättningsmedel. Fråga på apotek.

Läkemedel

I svårare fall kan behandling med ögonsalva med antibiotika, som dämpar eller tar bort bakterietillväxt bli aktuellt. Dessutom används ibland en salva eller ögondroppar med kortison, som har en dämpande effekt på själva inflammationen.

De antibiotikasalvor som oftast används är salvor med kloramfenikol och fusidinsyra. Hydrokortison finns som ögonsalva. 

Om de två komponenterna ska kombineras kan man använda en salva som innehåller både antibiotika och kortison. Man smörjer då denna salva på ögonlocket två till tre gånger dagligen. När man smörjer på kortisonhaltiga salvor är det viktigt att undvika att för mycket av salvan kommer in i själva ögat. Det är också viktigt att komma ihåg att rengöra ögonlocket ordentligt före varje ny påsmörjning av salva. Se ovan under Egenbehandling.

Prognos

Ögonlocksinflammationer går oftast över av sig själv, men de kan vara ganska jobbiga och kosmetiskt besvärande.

Behandling med ögonsalva hjälper vanligtvis, men återfall och behov av nya omgångar med behandling är vanligt.

Ögonlocksinflammation ökar risken för andra ögonlocksbesvär som vagel i ögat, smärtfria svullnader på ögonlocken (chalazion), torra ögon och problem med att använda kontaktlinser.


Annons