Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Ögonlocksinflammation

Vid ögonlocksinflammation, blefarit, finns irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda. Ögonlocket är rodnat och svullet.


Uppdaterad den: 2023-04-26

ögonlock
Annons

Vad är ögonlocksinflammation?

Ögonlocksinflammation kallas på fackspråk för blefarit, och är en inflammation i hårsäcks- eller talgkörtlar på ögonlockskanten. Det är ett ganska vanligt tillstånd som uppstår på det ena ögat och ofta sprids till det andra.

Annons
Annons

Symtom

Ögonlocksinflammation ger vanligtvis irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda, och rodnat och svullet ögonlock.

Orsak

På ögonlocken finns både hårsäcks- och talgkörtlar. Bakterier, oftast normalt sett ofarliga stafylokocker som finns naturligt på huden, kan skapa inflammation i dessa körtlar och de täpps då igen.

Personer som besväras av extra torr och flagande hud, eller extra fet hud har lättare att få ögonlocksbesvär. Det är vanligare med blefarit hos personer med atopiskt eksem, seborroiskt eksem (mjälleksem) eller rosacea. Kontaktlinser kan bidra till besvären.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är ofta lätt att ställa utifrån typiska symtom och hur ögonlocken ser ut. Det kan dock vara svårare att ta reda på vad som är orsaken till inflammationen. Om besvären hela tiden återkommer bör bakomliggande orsak, exempelvis eksem eller rosacea, bedömas och behandlas. Vid svårbehandlade fall som ofta återkommer, eller vid återkommande besvär på enbart ett och samma öga, kan man få remiss till ögonläkare.

Behandling

Egenbehandling

Man kan själv göra flera saker för att minska besvären. Det är särskilt viktigt att hålla området runt ögat rent och att undvika att gnida sig i ögonen. Tillståndet smittar lätt till det andra ögat.

Noggrann rengöring av ögonlocken är viktigt. Börja gärna med att fukta en ren tvättlapp/mjuk handduk eller kompress med varmt vatten och lägg mot ögonen under fem till tio minuter för att lösa upp eventuella skorpor eller fjäll. Gör detta två till fyra gånger om dagen i perioder av besvär.

Tillsätt några droppar oparfymerat babyschampo i en skål med vatten. Fukta en bomullspinne eller en kompress i lösningen och tvätta ögonlockskanterna noggrant med bomullspinnen eller kompressen. Badda därefter ögonen med vanligt vatten.

Håll ögonlockskanterna mjuka med till exempel Simplex ögonsalva, eventuellt med försiktig massage med rena fingertoppar. Det brukar räcka med morgon och kväll. 

Om du har torra ögon kan du pröva tårersättningsmedel. Fråga på apotek.

Läkemedel

I svårare fall kan behandling med ögonsalva med antibiotika, som dämpar eller tar bort bakterietillväxt, bli aktuellt. Dessutom används ibland en salva eller ögondroppar med kortison, som har en dämpande effekt på själva inflammationen.

Prognos

Ögonlocksinflammation brukar gå över av sig själv. Behandling med ögonsalva hjälper vanligtvis, men återfall och behov av nya omgångar med behandling är vanligt.

Ögonlocksinflammation ökar risken för andra ögonlocksbesvär som vagel i ögat, smärtfria svullnader på ögonlocken (chalazion), torra ögon och problem med att använda kontaktlinser.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.