Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rätt kost kan hjälpa vid AMD

Ålderförändringar i gula fläcken är en av de vanligaste formerna av synfel som drabbar äldre. Även om sjukdomen på många vis är en olöst gåta finns forskning som styrker vad som hjälper om man drabbats; fet fisk och GI-kost.


Publicerad den: 2013-05-06

Rätt kost kan hjälpa vid AMD
Annons

Det börjar som fläckar i synfältet – bokstäver i text försvinner eller ansikten på människor som står framför dig blir otydliga. De tidiga signalerna för ålderförändringar i gula fläcken – känt som AMD efter det engelska namnet Age-related macular degeneration – betyder inte att det är för sent att göra något, menar amerikanska forskare.

Bortsett medicinska åtgärder kan man i olika skeden av AMD-fasen agera för att bromsa utvecklingen, och det med sin kost. Enligt det amerikanska Hjärt- och lunginstitutet är det olika fetter som har den största effekten i ett tidigt skede av utvecklingen av AMD. I synnerhet omega 3, men också omega 6. Båda finns naturligt i fet fisk, till exempel lax.

En annan studie, genomförd på Tufts University i Boston, slår fast att mat med lågt glykeimskt index – GI – förbättrar tillståndet för de med mer avancerad och långt gången åldersförändring i gula fläcken. De vanligaste GI-råden handlar om att undvika kolhydrater i första hand och istället fokusera sitt matintag på grönsaker och protein.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons