Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glaskroppsavlossning


Uppdaterad den: 2011-11-14

Glaskroppsavlossning
Annons

Glaskroppen är helt genomskinlig och belägen bakom linsen. Det finns inga blodkärl i glaskroppen och den sitter fast på tre ställen inne i ögat.
&nbsp
När ögat åldras ändras konsistensen på glaskroppen, från gel&eacuteaktig till mer flytande. Det gör att det kan skapas fickor, vilket kan leda till att glaskroppen faller ihop och lossnar från sina fästen. Detta är ett mycket vanligt fenomen hos äldre, runt 60 procent av alla personer i åttioårsåldern drabbas av detta. Avlossningen kan komma hastigt eller vara utdragen över flera månader. Det är vanligare att närsynta personer drabbas.

Symtom

De vanligaste symtomen kan upplevas som blixtar, ett ökat antal eller nytillkomst av svarta prickar, fläckar, hårstrån eller andra mönster. Typiskt är att dessa följer blickriktningen, med viss eftersläpning. Glaskroppsavlossningen smärtar inte, men patienter med avlossning kan ibland uppleva suddig syn.

När glaskroppen kollapsar kan det uppstå dragningar i näthinnan som orsakar nervimpulser, som man uppfattar som blixtar. Vid mer sällsynta och allvarligare fall av glaskroppsavlossning, kan en bit av näthinnan dras loss, ibland även med en liten blödning som följd. Denna absorberas vanligen av kroppen efter en tid.

Annons
Annons

Undersökning

Eftersom glaskroppsavlossning kan ge skador på näthinnan, skall man uppsöka ögonläkare som kan undersöka ögat i mikroskop. I vissa fall kan det bli aktuellt med laserbehandling för att ”täppa till” skadan på näthinnan. Om man upplever kraftigt nedsatt syn eller att en ”gardin eller ridå” begränsar synfältet skall man ta kontakt med ögonklinik för en skyndsam undersökning.

Prognos

Detta är en godartad sjukdom i de flesta fall, även om besvärande rörliga mönster kan finnas kvar i ögat i flera månader, ibland upp till sex månader eller längre.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om glaskroppsavlossning på NetdoktorPro
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons