Tidiga varningssignaler upptäckta för njursjukdom

En enkel hälsokontroll under tonåren kan förutsäga om en person kommer drabbas av njursvikt vid ett senare skede i livet. Det menar forskare vid Örebro universitet.

Publicerad den: 2014-11-03
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Övervikt, en pågående låggradig inflammation, högt blodtryck och förekomst av proteiner i urinen hos övrigt friska tonåringar kan vara varningssignaler för att drabbas av njursjukdom senare i livet. Det visar en studie från Örebros universitet som nyligen publicerats i American Journal of Kidney Diseases.

– Vi var förvånade över hur stor risken att drabbas var, speciellt för människor som utan känd anledning har protein i urinen i tonåren, säger Per-Ola Sundin, forskare vid Örebro universitet och läkare vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

– Det visar att njurarna redan är påverkade trots att tonåringarna inte kommer att få några märkbara symtom på många år.

Annons
Annons

Förekomsten av protein i urinen som tonåring var förknippad med en sju gånger högre risk att insjukna i svår njursjukdom. Ungdomarna som hade en låg sänka, vilket tyder på en låggradig inflammation i kroppen, hade dubbelt så stor risk att drabbas av njursvikt. Tonåringar med högt blodtryck, definierats som 160/100 eller högre, hade i sin tur en fyrdubblad ökad risk.

Studien har endast undersökt svenska män, men forskarna anser att resultaten gäller så väl för kvinnor som män i industrialiserade länder. Det är viktigt att ha ett livslångt perspektiv för att bättre förstå utvecklandet av njursjukdom, menar Per-Ola Sundin.

– Resultaten visar på en möjlighet att förebygga kronisk njursvikt genom tidiga kontroller. Patienter som utan anledning har protein i urinen bör följas upp av läkare, säger han i pressmeddelandet.

Annons
Annons

– Dessutom är det aldrig för tidigt att ta itu med övervikt eller högt blodtryck eftersom det är mycket svårare att ändra livsstil senare i livet. Hur du lever under tonåren får konsekvenser för din hälsa senare i livet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons