Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många lider av att kissa på natten

Är du en av hundratusentals svenskar som går upp flera gånger per natt för att kissa? Och som får din nattsömn förstörd? Eller är du förälder till ett barn som kissar i sängen på natten?


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-01-21

Annons

Netdoktor har startat en ny upplysningskampanj om nattkissning (nokturi) och sängvätning (enures). Målet är att sprida kunskap om orsakerna till att så många i dag har problem med kissning på natten och att det finns bra behandling att få.

Nokturi vanligt men få söker hjälp

Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att kissa. Tillståndet är vanligt och drabbar alla åldersgrupper. Men få söker hjälp.

– Det är förstås ett problem att många lider i det tysta av nokturi utan att söka hjälp. Man tror att det är något som hör till stigande ålder. Det är därför viktigt att nå ut med information, inte bara till allmänheten utan även till läkare inom primärvården, säger docent Aino Fianu Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Många barn och unga lider av enures

De flesta barn slutar kissa på sig vid ungefär tre års ålder. Men barn med enures som är sex år eller äldre bör få aktiv behandling, det anser docent Tryggve Nevéus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktorexpert.

Av alla sjuåringar beräknas 5-10 procent ha enures, och högre upp i tonåren har ett par procent enures.

Lider du av sömnlösa nätter för att du går upp och kissar flera gånger per natt? Eller är du förälder till ett barn som kissar i sängen?
På www.hardunattkissat.se kan du testa dina kunskaper, lära dig mer om orsaker och behandling samt dela med dig av dina erfarenheter.


Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.