Höjd vårdkvalitet för njurcancerpatienter

Njurcancer är resultatet av cellförändringar i njurarna. Årligen drabbas ungefär 1 000 svenskar av njurcancer och omkring 600 dör av sjukdomen. Genom noggrann registrering av cancerpatienter har både kunskapsläget om sjukdomen förbättrats samt kvaliteten på vården höjts, skriver Läkartidningen.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Sedan 2005 registrerar NSKCR (National Swedish Kidney Cancer Register) samtliga patienter med njurcancer i Sverige. Syftet med registereringen är att utvärdera vården för njurcancerpatienter, belysa de nationella riktlinjerna för behandling samt bistå till forskning om njurcancer. Via registret kan man bland annat hitta information om sjukdomsförekomst, fördelning av tumörstadium och behandlingsmönster.

Klarcellig njurcancer allra vanligast

Siffror från NSKCR registret visar att den allra vanligaste formen av njurcancer under perioden 2005-2013 var klarcellig njurcancer, vilket 78 procent av patienterna hade, följt av papillär njurcancer (12 procent), kromofob njurcancer (5 procent) och samlingsrörskarcinom (0,4 procent)

Njurcancer utgör 2–3 procent av alla maligniteter i Sverige. Det är den nionde vanligaste cancerformen hos män och den fjortonde vanligaste hos kvinnor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons