Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Urinuppsamlande produkter

Produkter som suger upp eller absorberar läckage är grundläggande i samband med urininkontinens. Dessa finns i modeller för både män och kvinnor, i olika storlekar och utformningar.
Annons

Inkontinensskydd

Det är inte storleken på skyddet som är avgörande när det gäller hur stora läckage skyddet klarar av. Det viktiga är istället vad skyddet innehåller (material) och hur skyddet sitter på plats (passform). Nästan alla inkontinensskydd innehåller superabsorbent, som har förmåga att suga upp vätska långt över sin egen vikt. Materialet kan också hålla kvar vätskan (om inte trycket blir för stort). Ovanpå superabsorbenten brukar det ligga ett ”nonvowen”-material, som är ett tunt pappersskikt som ska vara mjukt mot huden och upplevas torrt. Under superabsorbenten kan det finnas en plastfilm, som gör att skyddet inte läcker igenom på kläderna. Dessa produkter är för engångsbruk och de flesta hålls på plats med en åtsittande byxa. För mindre läckage kan en tvättbar trosa eller kalsong med inbyggt inkontinensskydd vara aktuell.

Om det finns risk för läckage trots en noggrant utprovad produkt, kan lakansskydd eller hygienunderlägg (som kan läggas på stolar) användas. Dessa finns både för engångsbruk och i tvättbar modell för flergångsanvändning.

Annons
Annons

Urindroppsamlare

För män med urininkontinens kan urindroppsamlare bli aktuellt. Produkten liknar en kondom, men med ett utlopp för urinen i form av ett litet rör. På röret kopplar man en urinuppsamlingspåse. Denna bör vara avtappningsbar så att man kan tömma ut urinen med jämna mellanrum.

Urinstoppande produkter

För kvinnor med ansträngningsinkontinens finns en liten plugg av silikon, att föra in i urinröret. Pluggen är som ett mjukt rör med en liten fylld ballong i toppen. För att inte pluggen ska glida in i blåsan, har den en mjuk ”krage” som håller den på plats. Pluggen tas bort när man urinerar och en ny sätts därefter på plats.

En annan produkt för kvinnor med ansträngningsinkontinens är den så kallade kontinensbågen. Den är mjuk och bågformad och förs efter uppblötning in i slidan, ibland med hjälp av en införingsstav. Kontinensbågen stöttar urinröret genom slidväggen. Den tas ut genom ett band, som är fäst i den på samma sätt som hos en tampong.

Källa: Sinoba

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.