Fråga Psykologen

Fråga   Neurologi

Fråga: Anhörig till partner med ADHD

Hej, 

Har nu i 4 månader varit tillsammans med denna underbara killen och jag älskar han så mycket, och jag har redan från första dagen vetat om hans ADHD. 

Jag har alltid haft ADHD runt mig, min bror, min far och ex som har blivit diagnoserade med ADHD. Men alla har dem varit olika, men jag har lyckats hantera det. Men med min nuvarande pojkvän har det varit som jobbigast, trots den korta tiden vi träffats som partners. 

Det jobbiaste är hans "anti-sociala" perioder, som jag redan har fått känna på. Jag känner inte igen honom när han faller ner i denna svackan och när jag försöker prata med honom så beskriver han det som att "han är tom inuti sig" och undviker att svara på frågor som "hur mår du". Kramar och pussar, kvällar när vi ligger och håller om varandra, sex.. det är det ingen frågan om. Han undviker att besvara mina "jag älskar dig" och "jag saknar dig", om det är över sms eller om jag säger det. Han slog om från att vara denna fartfyllda goa kille, till ett vrak på bara en kväll och har ni hållit i sig i några dagar..

Jag har läst på en del i mina dagar, och gör det även om igen nu. Allt för att förstå honom. Men jag tycker det är så otroligt jobbigt, för jag känner att han inte vill veta av mig, att han inte vill röra vid mig o.s.v.. Jag vet att det förmodligen beror på hans ADHD men jag kan inte hjälpa att känna mig ensam och oviktig. 

Hur ska jag göra? Vad ska jag göra för honom, vad kan jag göra? Vad ska jag göra för att inte gå ner mig själv helt och hålet? Jag är så otroligt kär i denna person och göra slut finns inte på kartan. Att jag är så kär och att jag känner så mycket för honom gör situationen väldigt jobbig för mig. 

Svar:

Hej!
Det kan vara jättekul att dejta en kille med ADHD, de är ofta påhittiga, impulsiva och roliga. Men de har även ofta svårt att reglera sina känslor, vilket är både på gott och ont. När det är bra, överösas man med kärlek och ömma ord - men när det är sämre, blir det snarare tvärt om. Det är svårt för mig att bedöma om din kille är avståndstagande på grund av sin ADHD eller ej, men det är inte osannolikt. Däremot är ADHD inte en ursäkt för att bete sig hur som helst mot andra. Om han sårar dig, ska han veta det. Om du inte vill vara med om vissa saker, ska du tala om det för honom. Om du tänker dig er relation i ett långtidsperspektiv, är det ju väsentlligt att du markerar redan tidigt vad du accepterar och vad du inte accepterar. Han ska självklart respektera det, och göra allt vad han kan för att du ska vara nöjd - om dina krav är rimliga och "normala".

Kvinnor säger ofta som du: "Vad ska jag göra för honom?" Jag vill heller att du ska fråga: "Vad ska vi göra för vår relation?" Du kan bara hjälpa dig själv och bidra till en positiv relation med bibehållna gränser för vad som är rimligt, och han måste göra samma sak. Han får gå till doktorn, få medicin för ADHD, färdighetsträning, öva på känsloreglering osv osv. Inget av detta kan du göra för honom. Du måste ta hand om dig själv, och kanske även träna på att sätta gränser och "älska lagom mycket".

Om man är anhörig till en med ADHD finns det böcker att läsa, men även stödgrupper man kan gå i. Jag rekommenderar dig att lära dig allt du kan från proffs, så att du blir en verklig hjälp för er fortsatta relation och att du uppgraderar dina egna behov framför hans.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne

 


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Adhd

2016-03-3 | 22:26

av Anne Grefberg

Vad är ADD?

2016-01-14 | 20:55

av Anne Grefberg

Anhörig till partner med ADHD

2015-12-17 | 15:31

av Anne Grefberg

Har jag ADHD?

2015-11-11 | 15:43

av Anne Grefberg

Asperger/autism nytt samlingsnamn

2015-10-11 | 13:33

av Anne Grefberg

Kan jag har ADD?

2015-06-25 | 10:39

av Anne Grefberg

kan det vara asbergers syndrom?

2014-05-11 | 09:53

av Anne Grefberg

Tonårsflicka med ADHD

2012-04-12 | 08:35

av Anne Grefberg

Dubbelbemanning vid svår autism

2012-02-26 | 23:16

av Anonym användare

Motivera barn med ADHD

2012-02-22 | 11:09

av Anne Grefberg

Intyg på ADHD

2012-01-25 | 16:08

av Anne Grefberg

Vilsen grabb

2011-12-15 | 00:16

av Anne Grefberg

Hur får jag hjälp - ADHD

2011-10-5 | 18:17

av Anne Grefberg

Har jag adhd?

2011-09-23 | 22:23

av Anne Grefberg

Mobbad pga adhd

2011-08-28 | 02:14

av Anne Grefberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.