Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Adhd – orsaker

Den exakta orsaken till adhd är okänd, men forskare har identifierat flera faktorer som kan spela roll vid tillståndet.

Uppdaterad den: 2017-02-06

Annons

Adhd är förkortning för attention-deficit/hyperactivity disorder.

Symtomen delas in i två huvudtyper:

  • Ouppmärksamhet
  • Hyperaktivitet-impulsivitet

Områdena i hjärnan som reglerar uppmärksamhet, planering och kontroll över muskelapparaten verkar vara mindre aktiva hos barn med adhd.

Ändrad hjärnfunktion

Områdena i hjärnan som reglerar uppmärksamhet, planering och kontroll över muskelapparaten verkar vara mindre aktiva hos barn med adhd. Dessutom ser det ut som att både barn och vuxna med adhd har en påverkan av dopamin i hjärnan. Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som har många viktiga funktioner. Bland annat skickar dopamin information till delar av hjärnan som kontrollerar rörelser, reglerar uppmärksamhet och påverkar motivation. Vissa vuxna med adhd har mycket låga värden av det enzym som bildar dopamin. Andra människor med adhd verkar ha för många ämnen som tar bort dopamin så snart det har bildats.

Annons
Annons

Arv

Adhd är vanligare i vissa familjer. De flesta barn med adhd har minst en släkting som har tillståndet. Om den ena av två enäggstvillingar har adhd, har nästan alltid den andra det också.

Miljöpåverkan

Gravida kvinnor som röker löper ökad risk för att få ett barn med adhd. Missbruk av alkohol eller narkotika under graviditeten kan dämpa aktiviteten hos nervcellerna som bildar dopamin. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.