Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

MS och graviditet

En studie visar att kvinnor med MS inte utvecklar havandeskapsförgiftning, eller får andra havandeskapsproblem under graviditeten, i högre grad än andra kvinnor.


Uppdaterad den:

Annons

Undersökningen publicerades 2009 i tidskriften Neurology.

Läs också: Multipel skleros, översikt.

Inte fler problem

Enligt studien är risken bara något förhöjd för att kvinnor med MS ska behöva förlösas med kejsarsnitt. Risken är också bara något högre för tillväxthämning hos fostret.

Studien visar också att kvinnor med MS inte har högre förekomst av högt blodtryck under graviditeten eller graviditetsförgiftning.

De här resultaten är lugnande för kvinnor med MS, säger författaren av studien, Eliza Chakravarty från Stanford University School of Medicine i Stanford.

– Kvinnor har varit osäkra när det gäller effekten av MS vid graviditet, och vissa kvinnor har valt att avbryta eller undvika graviditet på grund av osäkerheten. Vi fann att kvinnor med MS inte har ökad risk för de flesta graviditetskomplikationer som kan uppstå.

Annons
Annons

Gravid och MS-skov

Chakravarty säger att tidigare studier om MS och graviditet har fokuserat på effekterna av graviditeten på sjukdomsaktiviteten.

Forskarna studerade också kvinnor som fick diabetes innan de blev gravida (inte graviditetsdiabetes), och fann att de hade högre risk för komplikationer än kvinnor med MS.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.