Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Inbjudan till aktivitet | Multipel skleros (MS)

Multipel skleros? "Det finns andra som känner precis som du"

Tröst och uppmuntran när det känns tungt. Att bara få prata med någon i samma situation kan betyda oerhört mycket när man lever med MS. Det säger Emese Gerentsér, medicinjournalist och communityansvarig i Aktiv patient. 
– MS är olika för alla men det finns andra som känner precis som du.


Publicerad den: 2021-05-21

emese artikel ap

MS är en av våra vanligaste neurologiska sjukdomar. Men många som får diagnosen saknar någon i sin närhet i samma livssituation. Det är en av anledningarna till att Netdoktor startade Aktiv patient. Här kan alla som lever med MS få kunskap om sin sjukdom, om olika behandlingar och vilka rättigheter man har som patient. Här kan man mötas på en trygg plats för att få svar på sina frågor och hitta stöd i gemenskapen runt MS-diagnosen.

En bärande del av Aktiv patient är just gemenskap och stöttning.

– Du är inte ensam med din sjukdom och i vårt MS-forum kan du träffa andra som förstår vad du går igenom. Att bara få prata med någon i samma situation kan betyda oerhört mycket. Eller så är det du som delar en erfarenhet som hjälper en medpatient, säger Emese Gerentsér som är moderator i forumet och svarar på frågor och ser till att alla känner sig välkomna i gemenskapen.

Vill du träffa andra som förstår vad du går igenom? Gå med i Aktiv patient »

Förändrat synen på MS

Aktiv patient är även en plats för ny kunskap. De första bromsmedicinerna för MS kom i mitten av 1990-talet och sedan dess har mycket hänt. Framgångsrik forskning har lett till ökad förståelse, nya läkemedel och förändrat synen på hur MS kan behandlas.

Genom patientutbildningar i Aktiv patient får man kunskap om nya behandlingar och om sina rättigheter som patient.

– Kanske får man starka biverkningar av sin nuvarande behandling och vill prova en annan väg. Med kunskap om olika behandlingsalternativ vet du vilka frågor du ska ställa i ditt vårdmöte. Det är även viktigt att känna till sina rättigheter. Det är ofta först då som man faktiskt får den vård som man har rätt till, säger Emese Gerentsér.

Här kan du kika in i Aktiv patient »
aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

En viktig insats

I Aktiv patient, som är en del av Netdoktor, finns möjlighet för alla som lever med MS att själva bidra med sina erfarenheter av hur det är att leva med sjukdomen. Genom att delta i enkätundersökningar kan varje individs perspektiv bidra till att förbättra framtida vård och behandlingar.

I enkäterna får deltagarna exempelvis svara på frågor om sina behandlingar, hur sjukdomen påverkar livskvaliteten och hur de upplever bemötandet från vården. Resultaten från enkätundersökningarna används för att öka kunskapen om MS hos allmänhet, vården och läkemedelsbolagen.

– Den kunskapen kan i förlängningen göra skillnad för din patientgrupp. Genom att dela dina erfarenheter och bidra med ditt perspektiv gör du en viktig insats för både dig själv och för andra med MS, säger Emese Gerentsér.

Vill du veta mer om Aktiv patient? Läs mer här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.