Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi

Hos de som är friska och och får i sig tillräckligt med vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar för vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Annons

I år är juli månad den varmaste som uppmätts, enligt SMHI som bland annat har utfärdat klass 1-varningar för mycket höga temperaturer. I Stockholm startade mätningarna redan 1756.

För att undvika hälsoproblem relaterade till värmen är råden att få i sig rikligt med vätska (minst 3-5 liter per dygn - inte alkohol) och extra salttillskott (till exempel chips eller salttabletter). Inga problem för de flesta men för personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är det inte ovanligt att drabbas av salt- och vätskebrist.

Patienter med dysfagi blir felbedömda

Sväljsvårigheter är ett delproblem vid flera olika sjukdomar, bland annat vissa cancerformer och neurologiska sjukdomar. Uppskattningsvis lider 6-8 procent av den svenska befolkningen av dysfagi i olika utsträckning. Inom vissa befolknings- och sjukdomsgrupper är tillståndet särskilt vanligt, till exempel beräknas cirka 80 procent av boende inom äldreomsorg ha sväljsvårigheter. Vid sjukdomar såsom MS, ALS och Parkinsons sjukdom har 40-90 procent dysfagi. Det är även en vanlig konsekvens efter en stroke, som påverkar tungans eller käkarnas motorik.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Samtidigt är kunskapen om dysfagi inom sjukvården varierande, vilket kan leda till att patienter blir felbedömda och går miste om behandling. Vidare leder detta till merkostnader för samhället då patienterna drabbas av komplikationer så som undernäring och vätskebrist. Det menar bland annat Johanna Raxén, logoped via Talkliniken, Danderyds sjukhus med placering på neurologsektionen på Södersjukhuset.

– Jag kan bara uttala mig om läget i Stockholm och där finns ju brister i följsamhet av våra rekommendationer samt tidsbrist att verkligen behandla dysfagi. I akutskedet där jag jobbar behöver personal utbildas för att utöka kunskap om dysfagi och dess konsekvenser, säger hon och fortsätter:

– Det är en viktig patientsäkerhetsfråga.

Annons
Annons

Farosignaler vid värmeslag/vätskebrist - När blir det kritiskt?

 • Nedsatt/avtagande urinproduktion med allt mörkare och gulare färg.
 • Kroppstemperaturer omkring 41 grader C.
 • Tilltagande, krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och eventuellt känsla av att vara "långt borta".
 • Nedsatt eller upphävd svettproduktion.
 • Svårighet att få kontakt med den drabbade, svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.
 • Vid temperaturer över 41 grader C börjar situationen bli allvarlig, och vid temperaturer över 42 grader C uppstår ofta cellskador i hjärna, lever, njurar och skelettmuskler samt blödningsstörningar.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-05-24 10:13 (3 år sen)

  Hej
  Jag lider av denna värmen vi fick förra året. Blir avtrubbad svårt att gå luft väldigt yr och orkeslös känner mig svimfärdig genom svettig darrar i kroppen
  Svårt att förstå vad folk säger.
  Att doppa hela mig i havet känns som jag varit kokt.
  Blir lite piggare.
  Men det kommer fort tillbaka. Orkar inte äta . Mår väldigt illa.
  Mår bättre på natten sitter då ute och får i mig lite meloner vin druvor massa vatten . Men är väldigt medtagen . Kan inte följa med om de ska besöka staden vi är i om vi då campar. Är jag kvar i husvagnen som är ner rullat med 2 st fläkt. fönsterna vid öppna för chans på tvär drag . Det funkar bra
  Dricker då inte kaffe läsk som gör att de torkar ut mig. Tar vätskeersättning. Har en Reumatisksjukdo Morburs Bechtrews äter
  Metrotrexat 6 st tab. Väntar på broms medicinen Cosentyx
  Ångst medicin
  Valafaxin 3 st
  Hjärt mediciner
  Fått Diabetes 2 st tabl. 22 tab på morgonen . Kortison 3 st 5mg . Här en kur med morfin en på 20mg och en på 10 mg.
  Är inne nu i andra sover .
  Hade i sänka 260. Låg inne för 2 veckor sedan.
  Har aldrig varit så sjuk . Kunde inte gå alls.
  Kan detta bero på alla mediciner och allt där till att då värmen slår till är kroppen så överhettad och orkar inte med värmetrycket och då blir det kaos i kroppen
  Ge mig tips .
  Eller var ska jag vända mig till.
  Vill inte ha en sådan sommar igen . Annars får jag bygga en flotte i havet .
  Skämt å sidor

 • Avatar 2018-08-21 17:01 (4 år sen)

  Har myelom med allt svagare ben och dysfagi.När det var så varmt fick jag svåra kramper i händerna, såg att det var viktigt att dricka mera i värmen. Jag började dricka mycket mera vatten och fick kissa mycket mera förstås, men kramperna i händerna blev mildare och upphörde allt mer så det hade ett samband men svårt att fatta sambandet i början. Jag hade normal temp och inget annat onormalt i kroppen.