äldre kvinnor äter mat tillsammans

Här är Livsmedelsverket nya kostråd för äldre

Vissa äldre kan behöva äta lite mer protein än vad yngre personer gör, då proteinet hjälper till att hålla kroppen stark och aktiv. Är man över 75 år behöver man dessutom få i sig mer D-vitamin än tidigare, då hudens förmåga att omvandla solsken till D-vitamin minskar med åren. Det skriver Livsmedelsverket i sina nya kostråd för äldre.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-09-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Många äldre upplever att de inte har samma goda aptit som de haft när de var yngre, vilket kan bero på många olika saker. Smaksinnet förändras när man blir äldre och man kan bli mindre hungrig av vissa sjukdomar och mediciner. Förändrade rutiner kan vara en annan orsak.

Som en naturlig del av åldrandet tappar musklerna dessutom styrka. Om du då inte heller får i dig tillräckligt med mat kan det leda till ofrivillig viktnedgång och att muskelmassan minskar ännu mer. Risken för skador och sämre hälsa ökar då också. Varierad kost och näringsrik mat kan däremot ha goda effekter på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar. Därför kommer nu Livsmedelsverket med kostråd som riktar sig till äldre.

Äldre kan behöva äta mer protein

För lite mat och dryck kan leda till svagare muskler och sämre balans, vilket också kan öka risken för fallolyckor, något som är vanligt bland äldre. Tillräckliga mängder mat, av varierad kost, kan därför minska risken att ramla. Lite extra muskler och en stark benstomme hjälper även till att minimera skadorna ifall man ramlar, skriver Livsmedelsverket.

En kost med mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor, nötter och frön är bra för de allra flesta. Men vilka näringsämnen som är extra viktiga att få i sig kan till exempel variera lite beroende på hur gammal man är.

För dig som är 65-plussare med sämre aptit kan det till exempel vara bra att äta lite extra protein. Enligt Livsmedelsverket får gärna varje måltid innehålla protein. Det kan du bland annat få i dig genom att äta:

 • Ägg
 • Fågel
 • Fisk
 • Bönor
 • Nötter
 • Kött
 • Mjölk
 • Yoghurt
 • Ost
 • Kvarg
 • Eller växtbaserade motsvarigheter till de ovanstående livsmedlen.

Har du dålig aptit kan du dessutom göra maten mer energirik med hjälp av olja och smör, samt äta flera små måltider varje dag istället för några få och stora. Om du däremot äter varierat med god aptit får du troligen i dig tillräckligt med protein utan att behöva ändra på dina matvanor, menar Livsmedelsverket.

Mer D-vitamin kan behövas på äldre dar

Eftersom hudens förmåga att producera D-vitamin genom solbestrålning blir sämre med åren, kan du som är 75 och äldre behöva få i dig extra D-vitamin. D-vitamin hjälper nämligen till att stärka skelettet. Livsmedelsverket rekommenderar därför alla som är 75 år och uppåt att ta tillskott med 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Ett annat råd är att försöka få i sig tillräckligt med vätska. Att dricka tillräckligt mycket per dag kan bland annat minskar risken för yrsel och i sin tur risken för fallolyckor. Rekommendationen är att dricka cirka en och en halv till två liter per dag.

Här kan du läsa Livsmedelsverkets broschyr ”Stor aptit på livet, men mindre aptit på maten?”

Annons
Annons

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sven Sahlin 2019-09-30 13:39 (17 dagar sen)

  Intressant!
  Jag är strax 81 och äter bra! Dessutom tar jag en tablett om dagen med D
  -vitamin!
  Sven

 • Avatar Hanspeder Rydergaard 2019-09-30 13:44 (17 dagar sen)

  Hej,
  Ser fram emot kommande nyttigheter.

  Med vänlig hälsning hp

 • Avatar Tomas Nilsson 2019-09-30 17:36 (16 dagar sen)

  Inståmmer I allt UTOM : " Eller växtbaserade motsvarigheter till de ovanstående livsmedlen. "

 • Avatar Carl-G Johansson 2019-09-30 17:15 (16 dagar sen)

  För någon vecka sedan gästade en professor med specialistkompetens mage och tarm tv-programmet
  Fråga Doktorn Hennes budskap var-skaror av barn har
  Hetsat sina mödrar att dricka-minst 1,5-2 liter vatten per dag Det har medfört att äldre kvinnor sitter på toaletten därför att de dricker mer än de behöver
  Kvinnor och män skall dricka när de är törstiga!!!
  Ät inte en massa tabletter för magen som saluförs
  I annonser!
  I de flesta tv-program har man med minst en kock
  Där får vi äldre lära oss om nya kryddor såser bönor
  Grönsaker mm som inte alltid är
  Lätta att hitta. Kan inte livsmedelsverket sätta samman menyer för äldre med mat som vi som är 75plus känner igen?

 • Avatar Berit Pettersson Ladra 2019-09-30 22:48 (16 dagar sen)

  Gör inte Netdoktor här det vanliga misstaget att blanda ihop DRYCK med VÄTSKA? Jag har fått lära mig att man behöver få i sig 1,5-2 liter VÄTSKA per dag, men med en normal kost får man i sig ungefär hälften av den mängden genom den fasta födan. Det är bara om man fastar eller av annan orsak inte får i sig fast föda som man behöver inta hela mängden i form av DRYCK.

 • Avatar Elina Mattsson, redaktör på Netdoktor 2019-10-4 15:48 (13 dagar sen)

  Hej Berit! Kul att du hör av dig. Angående dina synpunkter på ”dryck” och ”vätska” så skriver Livsmedelsverket så här i sina kostråd:
  ”Vätska är lika viktigt oavsett ålder, men med stigande ålder blir
  förmågan att känna törst sämre. Försök därför att dricka tillräckligt,
  cirka 1,5–2 liter per dag”
  Allt gott! / Elina, redaktör


Annons
Annons
Annons