Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Minskad spermaproduktion hos män i västvärlden

Män i västvärlden producerar allt färre spermier. I Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland handlar det om en minskning med över 50 procent från år 1973 till 2011. Det visar en ny undersökning publicerad i Human Reproduction Update.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Spermiekoncentrationen, det vill säga antalet spermier per milliliter, har sjunkit med 52,4 procent från år 1973 till 2011 bland män i fler västländer. Analysen, som letts av forskare i Israel och USA, bygger på 185 studier och visar även att den fallande trenden inte visar några tecken på att stanna upp.

Bland män från Sydamerika, Asien och Afrika noterades däremot ingen minskning.

Utreder orsaken till minskningen

Orsaken till spermaminskningen i väst är okänd och forskarna uppmanar myndigheterna i västvärlden att undersöka de bakomliggande faktorerna. De varnar för att om inte trenden bryts kan infertilitet bland män bli ett allvarligt problem inom en snar framtid.

– Den här studien visar, för första gången, att minskningen är stark och fortgående. Eftersom nedgången bara är märkbar i västvärlden är det högst troligt att vissa kemikalier i miljön är en viktig bakomliggande orsak, säger Shanna Swan, professor vid School of Medicine at Mount Sinai i New York.

Annons
Annons

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-farre-spermier

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-08-6 13:14 (6 år sen)

  Intressant och skrämmande! Finns det misstankar om vad det kan vara för kemikalier?
  Randap ...? Kanske?...

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-6 13:51 (6 år sen)

  Intressant och skrämmande! Finns det misstankar om vad det kan vara för kemikalier?
  Randap ...? Kanske?...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons