Undernäring kan ge en outvecklad tarmflora

Barn som inte får rätt mängd näring riskerar att få magproblem som kan följa med hela livet. Det visar flera studier som finns sammanställda i den naturvetenskapliga tidskriften Science.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Svält hos barn leder inte sällan till en hämmad tillväxt vilket först nu har visat sig bero på omogna tarmbakterier. Det skriver Dagens Medicin i en artikel. Studien som de hänvisar till är utförd på möss som saknade tarmflora varpå forskarna förde över avföringsprover från 6 till 18 månader gamla barn i Malaw. En grupp av barnen var välmående och en grupp undernärda och resultatet blev mycket tydligt. Mössen med avföringstransplantation från friska individer växte betydligt bättre och gick upp mer i vikt, till skillnad från mössen som transplanterades med avföring från undernärda barn.

Orsaken till att färdigmogna tarmbakterier ger ett bättre näringsupptag är än så länge inte fastställd. Det torde beror på att vissa bakteriesträngar påverkar aktiviteten av tillväxthormon, men det krävs mer forskning för att kunna kartlägga detta förhållande.

 

Annons
Annons

Förbättrad ämnesomsättning med friska bakterier

Som ett nästa steg i studien förde forskarna över en tarmflora där de hade korsat bakterier från friska och svältande barn. Fascinerande nog slog de friska bakterierna över och mössen fick en normalfungerande tarmflora och tillväxt. Upptäckten ger ett uppsving till dagens i princip obefintliga behandlingarna mot undernäring. Att kroppens näringsupptag kan förbättras genom transplantation av friska tarmbakterier skulle innebära hopp för många människor som präglats av svält som barn.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-02-23 09:24 (4 år sen)

    Hej!
    Om en tjej i tidiga tonåren har aneroxia och bulimi, kan det göra att man få problem med tarmfloran i framtiden??? Finns det något man kan göra för att öka tarmflorans kapacitet i vuxen ålder ???
    //
    Jessi


Annons
Annons
Annons