Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmfloran kan påverka vikten

Annons

Ökad aptit och svårigheter att reglera blodsockret kan smitta från en individ till en annan via överföring av tarmbakterier. Enligt studier som utförts på möss får forskare stöd för hypotesen om tarmflorans betydelse för vikten. Flera forskningsprojekt har visat att bakterierna i tarmarna spelar en stor roll för vår förmåga att reglera vikten. Och nu presenteras ytterligare en studie, skriven av bland andra Andrew Gewirtz och Matam Vijay-Kumar, som pekar på samma samband. Studien publiceras i det kommande numret av vetenskapstidskriften Science.

Studien inleddes med upptäckten att laboratoriemöss som saknar aktivitet i en viss gen, kallad TLR5, i regel väger omkring 20 procent mer än andra möss. De har dessutom ofta symtom som liknar det som hos människan kallas metabola syndromet. Genen TLR5 är en av huvudrollsinnehavarna bakom regleringen av tarmarnas bakterieflora, så att mängden goda bakterier upprätthålls på bekostnad av de onda. Forskarna misstänkte att de negativa effekterna på mössens ämnesomsättning berodde på den skeva bakteriefloran. De beslöt sig därför för att utforska vad som hände när friska möss smittades med tarmbakterier från de genetiskt defekta mössen.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att mössen som tidigare varit friska utvecklade liknande symtom som mössen utan fungerande TLR5-gen. Forskarna spekulerar i att det överätande som driver den ökande förekomsten av metabola syndromet hos människan delvis kan bero på störningar i bakteriefloran.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.