Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Problem med sura uppstötningar

Sedan många år har jag problem med sura uppstötningar. Ofta är dessa problem så stora att jag får ont i halsen, tårarna rinner och jag torrhostar. Jag har sökt för att bli opererad men läkaren påstod att det inte går med titthålsteknik eftersom jag är stomiopererad och man inte kan avgöra var tarmarna ligger och kan därför skada dessa. Är detta sant år 2009 när man tycks klara det mesta innom sjukvården. Vad jag menar är: finns det något sjukhus med sådan utrustning att man kan utföra operationen? med titthålsteknik utan risk att skada tarmen ?

Svar:

Tack för din fråga, den innehåller flera frågeställningar vilka jag betar av en och en.

1. Går det att göra en titthålsoperation efter att tidigare ha blivit opererad öppet och fått en stomi?

Ja, det kan gå men beror på vilken typ av kirurgi man tidigare varit med om. Öppen kirurgi leder ofta till en hel del samanväxningar i bukhålan varvid tunntarm och grovtarm kan växa fast mot bukväggen och mot sig själva och omgivande organ och det som tidgare var en fri bukhåla kan bli en 'stängd' håla där det inte finns möjlighet att komma in med titthålsinstrumenten. Det vet man dock inte säkert förrän man försökt. Om man sätter in titthålsinstrumenten i ett område där det är mycket sammanväxningar så finns risk att man kan skada det tarm som sitter fast där. Det leder då oftast till att man får öppna magen på gammalt sätt och laga skadan. Det finns ingen annan metod att säkerställa var sammanväxningar finns och inte finns. Även de mest moderna datortomograferna och magnetkamerorna har inte tillräckligt hög upplösning för att se detta.

2. Bör du operera din magmun för att föhindra halsbränna och uppstötningar?

Tveksamt. Operationen medför en risk för invalidiserande besvär vid skada på den stora nerven som löper invid magmunen (vagusnerven). Risken är 0.5-2% och större vid en omoperation och leder till besvär som är mycket värre än de du har idag. Ibland kan uppstötningsbesvären bero på att det är sammanväxningar i tarmen som gör att den tömmer sig sämre och därmed blir maten kvar längre i magsäcken vilket kan ge upphov till fyllnadskänsla, uppblåstet, illamående, uppstöningar och kräkningar. I detta fall skall man absolut inte operera magmunnen, vilket kan leda till total oförmåga att rapa eller kräkas, dvs tar man bort möjligheten att lätta på trycket i magen. Om medicinering inte hjälper och operation är oundviklig, så måste man först utreda matstrupens, magsäckens och tarmens funktion.

3. Finns något sjukhus som kan utföra denna typ av operation utan risk att skada tarmen?

Alla större sjukhus i Sverige kan utföra operationen MEN inte utan risk att skada tarmen.

Med vänlig hälsning
Jacob Freedman
Kirurg

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Inflammatorisk encefalit

2019-05-10 | 14:15

av Mikael Lördal

Kan ulcerös kolit läka ut av sig själv?

2019-05-14 | 08:18

av Mikael Lördal

Proktit i ca tre år

2019-05-15 | 10:01

av Mikael Lördal

Har Crohns sjukdom - kan min son också få det?

2019-05-15 | 11:33

av Mikael Lördal

Magbesvär i två år, vad kan de bero på?

2019-05-15 | 21:08

av Mikael Lördal

Ulcerös colit - prostatacancer

2019-05-14 | 11:36

av Mikael Lördal

Ha en längre tid haft uppsvälld mage

2019-05-13 | 15:41

av Mikael Lördal

Medicinering

2019-05-13 | 15:58

av Mikael Lördal

Kan man bli friskförklarad från Crohns sjukdom?

2019-05-13 | 14:57

av Mikael Lördal

Samband mellan crohns och endometrios?

2019-05-15 | 10:58

av Mikael Lördal

Depression av biologiska läkemedel?

2019-05-15 | 13:14

av Mikael Lördal

Gränser för kalprotektin

2019-05-15 | 12:57

av Mikael Lördal

Har MB Crohns - vad bör jag vaccinera mig mot?

2019-05-15 | 11:59

av Mikael Lördal

Risken för återfall större utan medicinering?

2019-05-15 | 16:27

av Mikael Lördal

Koppling mellan Crohns och yrsel?

2019-05-13 | 18:11

av Mikael Lördal


Annons
Annons
Annons