Nyhet | IBD

Parasit torde skydda mot tarmsjukdom som Crohns

En ny studie publicerad i tidskriften Science indikerar på att en viss parasitmask har en positiv inverkan på inflammatorisk mag-tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Forskare har undersökt hur infektion med en viss typ av parasitmask påverkar möss med tarmsjukdom. Mössen hade samma typ av rubbningar i en viss gen som finns hos många människor med Crohns sjukdom.

I studien matades mössen med en specifik parasitmask vilket resulterade i att genen återfick sin normala funktion. Således minskade den stora mängden inflammationsskapande bakterier, medan nivån av en annan typ av bakterie ökade.

Bekräftar observation på människor

Detta förklarar varför människor i områden där infektion med parasitmasken är vanlig har en liknande skyddande tarmflora, medan avmaskning ökade nivån av den inflammationsskapande bakterien.

Annons
Annons

Dock har inte alla patienter med Crohns sjukdom just dessa genvarianter vilket gör att parasitmasken inte lär ha preventiv effekt på alla.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons