Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | IBD

Maskar kan hjälpa mot tarmsjukdomen Crohns


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-02-11

Annons

Nu görs kliniska försök med att ge inälvsmaskar till patienter med Crohns sjukdom. Studier på människor visar att symtomen av sjukdomen minskar när patienter fått svälja ner ägg från masken Trichuris suis, grisens piskmask, uppger Vetenskapsradion.

Forskarna menar att maskarna dämpar immunförsvaret i tarmen och därför pågår forskning på om dessa maskar även kan behandla andra autoimmuna sjukdomar som tillexempel MS eller diabetes typ 1.

– Det är jätte många som tittar på hur masken påverkar olika autoimmuna sjukdomar, och hur den påverkar utvecklingen av allergier. Det är jätteviktigt att förstå hur vårt immunsvar fungerar i de här sammanhangen när du har olika typer av infektioner och hur vi faktiskt är byggda för att leva med de här infektionerna, säger Susanne Nylén på Karolinska Institutet som forskar på hur inälvsmask påverkar immunförsvaret.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.