Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Astma

Astma och motion

Det är viktigt att personer med astma ändå fortsätter att vara aktiva. Fysisk aktivitet är av stor betydelse för alla människor då det ger ökat välmående.


Uppdaterad den: 2018-10-10
Författare: Anders Berg
Uppdaterare: Leif Bjermer, professor, överläkare vid VO Lungmedicin och allergologi - Lund, Skånes universitetssjukhus, Skånes universitetssjukhus

Annons
Annons
Annons

Om du får anfall i samband med kraftig aktivitet, kan det vara bra att ta luftvägsvidgande medicin innan du börjar med aktiviteten. Simning är en bra form av motion för astmatiker, en del kan dock reagera på kloret i bassängen. Om fysisk aktivitet ofta eller alltid utlöser besvär bör du behandla både med luftrörsvidgande samt inflammationsdämpande medicinering, inhalationskortison eller leukotrienreceptorantagonist.

Den bästa formen av motion är annars den som blir av. God form innebär att du lättare kan hantera svängningarna i din astma, vilket leder till ett bättre välbefinnande. Pröva dig fram bland olika motionsformer som promenader, stavgång, löpning, dans, gymträning, aerobics, yoga, pilates, kampsport och bollsport, så att du hittar din favorit som du vill träna regelbundet och som du får så lite astmabesvär av som möjligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons