Nyhet | Astma

Nya influensan slår hårt mot barn med astma

Annons

Fler barn som behövt sjukhusvård på grund av årets pandemi hade astma, jämfört med barn som tidigare vårdats för vanlig säsongsinfluensa. Det är forskare från Hospital for Sick Children i Toronto, Kanada, som har gått igenom sjukdomsförloppen för 58 barn med den pandemiska influensan som vårdats på barnsjukhuset från maj till juli. Forskarna studerade utfallet för dessa barn med 200 barn som vårdats för säsongsinfluensa A under fem tidigare år. Och resultaten visar att barnen med den nya influensan var betydligt äldre än de som hade säsongsinfluensa. Medianåldern var 6,4 år jämfört med 3,3 år.

Dessutom kunde de även se att barn med pandemisk A(H1N1) oftare hade astma, 22 procent hade denna diagnos, jämfört med 6 procent av barnen som vårdats för annan influensa. Inget av barnen med den nya influensan avled dock, jämfört med ett bland de övriga.

Annons
Annons

Forskarna menar att A(H1N1) inte orsakade allvarligare sjukdom bland barnen än vanlig säsongsinfluensa. Samtidigt konstaterar de att astma verkar vara en signifikant riskfaktor för allvarlig sjukdom. De menar att fynden bör få betydelse för vaccinationskampanjer och förebyggande behandling med antivirala medel.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons