Därför förhindras astma av livet på landet

Nu kan forskarna ha funnit förklaringen till varför en barndom på landet förhindrar utveckling av astma. Ett särskilt enzym verkar spela en viktig roll.

Publicerad den: 2015-09-07
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskning har visat att barn som växer upp bland djur på landet löper mindre risk för att få astma och andra allergier, jämfört med andra barn. Den så kallade hygienhypotesen är väletablerad inom forskarvärlden, fast ingen har hittills kunnat förklara sambandet. 

Men nu kan en grupp europeiska forskare vara svaret på svaren. Via en serie experiment har man sett att de bakterierester, som återfinns i dammet på bondgårdar, möjligtvis har betydelse. Resterna kallas för endotoxiner och de verkar aktivera en reaktion i lungorna som skyddar mot astma.

 – Det här är spännande resultat för om vi får en bra förklaring till det här sambandet kan det innebära bättre behandlingar och förebyggande åtgärder som på sikt kanske kan leda till en minskning av allergierna, säger Eva Sverremark-Ekström, professor och allergiforskare vid Stockholms universitet, som inte själv deltog i den aktuella forskningen, rapporterar Dagens Nyheter. 

Annons
Annons

Resultaten från studien visar att endotoxiner i näsan hos musbarn förhindrar utveckling av astma i ett senare skede i livet, då mössen kom i kontakt med dammkvalster. 

Generna samverkar 

Dessa endotoxiner gav lägre nivåer av en särskild inflammatorisk molekyl som förmedlar effekten av enzymet A20, som återfinns i lungcellerna. Forskarna bakom studien kunde även visa att en viss genetisk variation, som påverkar mängden enzym, gick att koppla till minskad risk att utveckla astma. Effekten var dessutom extra tydlig hos barn som växt upp på landet. 

– Det tyder på att generna samverkar med något i miljön på bondgården, vilket är väldigt intressant men komplicerar det hela eftersom det blir mindre allmängiltigt, säger Eva Sverremark-Ekström till tidningen.

Annons
Annons

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Bondunge 2015-09-9 23:14 (4 år sen)

    Intressant!

    Jag är själv uppväxt på bondgård och utvecklade ändå astma!!!
    Medicinerades under ett antal år med Lomudal.


Annons
Annons
Annons