Fråga Doktorn

Fråga   Lungor & luftvägar

Ingen astma säger doktorn.

Hej! Jag är en kvinna i 50-årsåldern som fick diagnosen astma för dygt 10 år sedan efetre att ha gjort en spirometri ssom visade klar förbättring efter luftrörsvidgande (22%). Jag hade då besvär med bronkiter i samband med förkylningar och lunginflammation. Hostade på natten och hade mycket slem också.Pipigt i bröstet vid förkylningar. Fick från början bara bicanyl,men senare även andra mediciner och blev mycket bättre. Jag har de senaste åren behandlats med oxis&pulmicort 400mikrogram x2. Har provat att sänka pulmicort flera ggr men alltid fått ökade besvär med hosta och slem.Får t ex akut andnöd ibland när jag äter starkt kryddad mat och hosta av rök och parfym.

Nu har jag träffat en ny läkare som vill dra in alla astmamediciner pga att spirometrin visade bra "förväntade" värden och att jag inte hade höjd mängd kväveoxid (NO) i utandningsluft en. JHan tycker att jag ska vara utan astmamedciner och bara ta slemlösande tills jag är riktigt dålig och då göra en sprirometri. Kan det verkligen vara riktigt att ta bort alla mediciner och bara ta slemlösande ,som doktorn säger?Varför har jag tagit astmamediciner i alla år om jag inte har astma?Jag har stor lungvolym.Kan det ha betydelse? Min erfarenhet säger att det inte går och att jag inte vill utsätta mig för det eftersom det är så jobbigt.Slemlösande haar inte haft någon bra effekt tidigare.Provade däremot symbicort forte x 2, som har en något lägre cortisondos och det har gått bra.Det är inte riktigt lika bra som tidigare,men det går. Nu vägrar doktorn skriva ut mediciner och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har har långvarig smärta och känner därför att detta blir för jobbigt.

Svar:

Erfarenhetsmässigt finns astman kvar men kan mattas av med åren. Det svåraste som finns är att friskförklara en astmatiker. Många försöker trappa ner behandlingen, om man lyckas beror helt på svårighetsgraden av astman. Även om spirometrin och NO nivån är normaliserade betyder det inte att astman helt läkt ut. Man har ett grundskydd med Pulmicort och Oxis eller fast kombination som Symbicort mot nya luftvägsinfektioner och olika stimuli i miljön(dofter,kyla etc)som lätt kan trigga igång astmasymtom igen om man är helt utan underhållsmedicinering (preventiv behandling).

Vi rekommenderar dock från specialisthåll att man trappar ut försiktigt men får du mer symtom bör du behålla minst en Symbicortdos /dygn. Symbicort Forte (360) är jämförbar med Pulmicort 400.

Vänlig hälsning,

Reidar Grönneberg
Överläkare lung- och allergispecialist.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Trött av Aerius mot pollenallergi

2015-03-23 | 10:20

av Karin Strandberg

Hudallergi och pollenallergi

2015-03-21 | 16:46

av Karin Strandberg

Vaccin mot allergi

2015-03-23 | 09:36

av Karin Strandberg

Överkänslighet eller allergi

2015-03-16 | 15:37

av Karin Strandberg

Kan allergi gå tillbaka utan behandling?

2015-03-23 | 10:10

av Karin Strandberg

Lika mycket substans i alla antihistaminpreparat?

2015-03-16 | 17:27

av Karin Strandberg

Allergisk mot granbarr

2015-03-23 | 09:34

av Karin Strandberg

Hyposens mot gräs

2015-03-16 | 20:22

av Karin Strandberg

Pollenallergiker som vuxen

2015-03-23 | 09:32

av Karin Strandberg

Problem med klåda i ögonen trots negativt allergitest

2015-03-17 | 17:40

av Karin Strandberg

Kan man förebygga pollenallergi?

2015-03-23 | 09:31

av Karin Strandberg

Vätskefylld svullnad runt ögonen

2015-03-16 | 19:59

av Karin Strandberg

Klåda på ben, armar och i underliv

2011-09-12 | 13:38

av Anonym användare

Slutar äta Creon?

2011-08-25 | 10:10

av Jacob Freedman

IgE-test vid allergi

2011-07-19 | 20:47

av Anonym användare


Annons
Annons
Annons
Annons