Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Innan din första menstruation

När flickor blir könsmogna - det vill säga att de har förmågan att kunna få barn - börjar deras kropp att producera kvinnliga könshormoner. Hormoner är ämnen i kroppen som styr olika fysiologiska reaktioner.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Könshormonerna hos flickor/kvinnor reglerar när kvinnans ägg mognar och när hennes blödningar kommer. Menstruationen/blödningen är en naturlig och periodisk blödning, som framkallas av de kvinnliga hormonerna.

Menstruationen/blödningen är ett hälsotecken. Den visar att din kropp fungerar som den ska.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I många familjer och i vissa kulturer firas det när en flicka får sin första menstruation/blödning. somliga ordnar en fest och andra ger en present. Fråga din mamma vad ni ska hitta på.

Det är också en bra id&eacute att prata med din mamma om menstruationer/blödningar, om hur det har varit för hennes del och om hon har några bra råd att ge. Om du tycker att det är svårt att prata med din mamma om det, så har du kanske en syster, en kusin eller någon annan vän eller släkting som du kan prata med. Du kan också alltid prata med skolsköterskan på din skola.

Var blöder man?

Blödningen kommer ut ur slidan på flickor/kvinnor. När man börjar att blöda ser man det ofta som blod i trosorna, eller som blod på toalettpappret när man torkat sig efter ett toalettbesök. Det känns varmt och vått.

Annons
Annons

Är det farligt att blöda/menstruera?

Nej, det är INTE farligt att blöda/menstruera! Menstruationen är helt naturlig och normal. Den upphör efter 4-7 dagar. Menstruationen är normal för flickor/kvinnor, och du ska inte göra något för att försöka stoppa den. Använd mensbindor så att det inte blöder ut på kläderna.

Vad kan du göra innan din första menstruation/blödning?

Det är en bra id&eacute att ha köpt ett paket mensbindor, som du kan ha liggande i ditt rum eller i badrummet, så att du har bindor hemma när du börjar blöda. Det är både praktiskt och lugnande att veta om att de ligger där, så att du inte behöver använda bomull eller papper, något som inte är speciellt bekvämt.

Menstruationsbindor är också bättre än bomull eftersom blodet inte kan tränga igenom dem. När menstruationen börjar sätter du bara fast bindan på trosornas insida och låter den suga upp blodet. Det kan också vara en bra id&eacute att ha en binda med i din skolväska, ifall din menstruation skulle starta under tiden du är i skolan. Man kan köpa bindor som ligger förpackade en och en i små plastpåsar, och en sådan binda är lätt att ha med i väskan. Om du inte har med bindor i skolan och du får din menstruation/blödning kan du säkert få några av en kompis, lärare eller av skolsköterskan.

Vad gör man med bindan efteråt?

När du behöver byta binda och ska göra dig av med den använda, vira då in den i några varv toalettpapper, eller om dina bindor ligger i små plastpåsar, lägg den i en av dem. Lägg sedan den inpackade bindan i en behållare bredvid toaletten. En sådan behållare finnas nästan alltid på golvet bredvid toalettstolen, eller också hänger det en plastpåse för bindor på väggen. Om du inte kan slänga bindan på toaletten kan du istället lägga den inpackade bindan i fickan och slänga den när du kommer till en soptunna. Det är ingen bra id&eacute att slänga bindan i toalettstolen, eftersom den suger upp vatten och kan svälla upp så mycket att det blir stopp i toaletten.

När får man blödning?

I dag är det vanligast att menstruationen börjar när flickan är mellan 10 och 16 år. Den genomsnittliga åldern är 12,5 år. Kvinnor blöder tills de är 45-55 år. De flesta menstruerar 5-7 dagar varje gång.

Man har har inga menstruationer när man är gravid.

Hur ofta får man mens?

Man menstruerar cirka en gång i månaden. Mensen varar i 4-7 dagar och därefter är det ungefär 24 dagars uppehåll före nästa mens. Dessa perioder kan variera mycket från tjej till tjej och från gång till gång. Var inte orolig om din blödning inte kommer regelbundet till att börja med. De flesta flickor/kvinnors menstruationer blir mer och mer regelbundna med tiden. Prova att anteckna dagarna i din kalender, så kan du efter ett par månader räkna ut ungefär när du ska ha mensen nästa gång.

Vad händer egentligen i kroppen vid menstruationen/blödningen?

Inuti en flickas kropp finns det några organ som endast flickor/kvinnor har. De heter äggstockar, äggledare, livmoder och slida. Äggstockarna producerar ägg och hormoner. Äggledarna skickar ägget från äggstocken till livmodern. Livmodern är den muskel där ägget sätter fast sig i väggen, om det har befruktats av en spermie.

Slidan leder från livmodern ut i grenen och är alltså öppningen ut från livmodern. Den leder blodet från livmodern och ut från kroppen och är kanalen som barnet föds genom. Slidan är också det ställe där mannen för in sin penis i kvinnan vid samlag.

När flickan har kommit in i puberteten ökar hormonnivåerna i hennes kropp. I äggstocken alstras ett hormon som heter östrogen. Östrogen påverkar slemhinnan i livmodern och får den att växa och utvecklas. Efter 10-14 dagars påverkan av östrogenet släpper äggstockarna iväg ett ägg och börjar istället producera ett annat hormon, som heter progesteron.

Ägget vandrar nu ned från äggstocken, längs med äggledaren till livmodern. Om ägget inte har mött en spermie och därmed inte har befruktats, upphör progesterontillverkningen. När progesteronet minskar och försvinner, lossnar slemhinnan i livmodern och det är när denna slemhinna lossnar som flickan/kvinnan får sin månatliga menstruation/blödning. Allt som allt tar en sådan här period cirka 28 dagar - sedan börjar den om från början igen.


Annons