Fakta | Barn

Att bli till man – pojkar och pubertet


Uppdaterad den: 2012-11-08
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Testosteron är nyckelordet under pojkars pubertet. Det gör att testiklar och penis växer, att du upplever större humörsvängningar och att du mognar sexuellt och får förmågan att skaffa barn.

Hos pojkar börjar puberteten vanligtvis ett år senare än hos flickor – det vill säga någon gång i åldern 12–16 år. Puberteten inleds med att hjärnan skickar en signal till testiklarna om att de ska börja att producera mer testosteron – det manliga könshormonet. Därefter börjar testiklarna och könsorganet att växa. Totalt blir testiklarna sju till tio gånger större när de har vuxit färdigt. Testosteronproduktionen ökar 100–300 gånger under samma period. Efter en topp i testosteronproduktionen i ung vuxen ålder sjunker testosteronhalten hos vuxna män med i genomsnitt 1–2 % per år.

Mer muskler och mer hår

Struphuvudet växer och kan bli synligt på framsidan av halsen (adamsäpplet). Det är struphuvudets tillväxt som gör att du kommer i målbrottet och att rösten successivt blir djupare.

Annons
Annons

Kroppen förändras också på andra sätt. Puberteten är faktiskt den tid i livet då du växer mest – bortsett från då du var baby. Du blir längre, får bredare kroppsbyggnad, får mer muskler och du blir tyngre. Dessutom får du mer kroppshår, hår under armarna och hår runt könsorganet. Skäggväxten börjar med fjun på överläppen, men kommer inte igång ordentligt förrän testiklarna är ganska välutvecklade.

Ilska och uppror

Den stora ökningen i det manliga könshormonet testosteron väcker primitiva instinkter om att konkurrera och erövra. Det kan leda till att vi överreagerar, beter oss aggressivt och upplever mycket humörsvängningar i puberteten. Ilska och uppror är vanliga tillstånd i en tonårings hem.

Sädesproduktionen börjar också, och det orsakar ibland ofrivilliga erektioner – speciellt på natten och tidigt på morgonen. De allra flesta upplever också ofrivillig sädesuttömning på natten – det som brukar kallas för våta drömmar.

Annons
Annons

Det är helt normalt att tonåringar onanerar. Det är ett bra sätt att lära känna sin egen kropp och sin sexualitet.

Duscha varje dag

Svettproduktionen öker och svetten luktar mer. Hud och hår blir fetare. Finnar är ett välkänt problem. De flesta måste duscha oftare än förut, och det kan vara en bra idé att börja använda en deodorant. Kom också ihåg att tvätta penis dagligen. Dra tillbaka förhuden och skölj med ljummet vatten så undviker du att du luktar illa.

Finnar uppstår när mynningarna till hudens talgkörtlar täpps igen med talg och döda hudceller. Därför kan det hjälpa att hålla huden ren och eventuellt att använda bra rengöringsprodukter. Att skrubba huden för hårt eller att tvätta den med stark tvål eller rengöringsmedel kan ge irritation som bara förvärrar problemet. Mycket smink kan också göra problemet värre, något som kan leda till en ond cirkel om du försöker att täcka finnarna med makeup-kräm och liknande.

Hos de flesta ligger den ena testikeln lite högre upp än den andra. Det är helt normalt.


Annons
Annons
Annons