Fakta | Barn

Bröst, humörsvängningar och menstruation


Uppdaterad den: 2013-02-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hos flickor börjar puberteten vanligtvis i 11–14-årsåldern. Om puberteten inträffar lite före eller efter den perioden, är det inte onormalt.

Puberteten startar när hjärnan skickar ut signaler som får kroppen att producera det kvinnliga könshormonet östrogen. Dina bröst börjar växa, du får hår under armarna och runt könsorganet och du växer snabbare än någonsin – bortsett från då du var baby. Du blir längre och tyngre och du får mer kvinnliga former. Dessutom växer och mognar dina äggstockar, äggledare, livmoder och ditt könsorgan. Det är normalt att få flytningar. Det är en mjölkaktig vätska som kommer från slidan och som skyddar slidans slemhinna.

Samtidigt växlar humöret snabbt och du känner kanske att det är svårt att hålla kontrollen över dina känslor.

Annons
Annons

Mensen

Den första menstruationen brukar komma mellan 18 månader och 2 år efter att dina bröst har börjat växa. Då är kroppen så mogen att du får en tjockare slemhinna i livmodern. Detta styrs av hormoner som kommer från hjärnan och som varierar under en fyra- till femveckors period. Den byggs upp under de första veckorna och blir sedan "för gammal" och stöts av som en mensblödning i slutet av peroiden.

När kroppen mognar ytterligare, leder dessa variationer i hjärnans hormon till besked om att frigöra ett (eller ibland två eller flera) ägg per månad. Samtidigt som ägget frigörs bygger livmodern upp ett slags inre foder som består av blod och vävnad. Om ägget blir befruktat av en sädescell kommer fostret att fästa vid det fodret.

Blodet och vävnaden i fodret används till äggets utveckling, och då kallar vi det för moderkakan. Men vanligtvis blir inte ägget befruktat och då behöver inte kroppen "moderkakan", och kroppen gör sig av med den. När ägglossningen har kommit igång är det inte ovanligt att menstruationerna blir lite mer smärtsamma. Ägglossningen sker omkring två veckor innan du får menstruationsblödning. Mensen bruka vara i fem till sju dagar.

Annons
Annons

Att ha en menstruationscykel med ägglossning och blödning varje månad är ett tecken på att du har blivit kvinna och kan få barn.Det är väldigt vanligt att mensen är oregelbunden de första ett till två åren.

Olika bröst och onani

Om du inte har fått någon menstruation när du är 16–17 år bör du kontakta läkare för att ta reda på varför.

Brösten växer ofta i lite olika takt, och i perioder kan det ena bröstet se större ut än det andra. När dina bröst har vuxit färdigt har detta jämnat ut sig så att de är ungefär lika stora.

Det är helt normalt att tonåringar onanerar. Det är ett bra sätt att lära känna sin egen kropp och sin sexualitet.

Fet hud, fett hår och finnar

Du svettas mer än förut och svetten luktar mer än tidigare. De flesta får fet hud och finnar, och många får fetare hår.

Det kan vara bra att duscha varje dag för att undvika att lukta svett. Du kan också köpa en deodorant. När du har mens kan du skölja slidan med ljummet vatten en till två gånger om dagen för att undvika att det luktar. Men du ska inte överdriva och inte använda vanlig tvål eftersom den förstör den känsliga bakteriebalansen som ska finnas i underlivet.

Finnar uppstår när mynningarna till hudens talgkörtlar täpps igen med talg och döda hudceller. Därför kan det hjälpa att hålla huden ren och eventuellt att använda bra rengöringsprodukter. Att skrubba huden för hårt eller att tvätta den med stark tvål eller rengöringsmedel kan ge irritation som bara förvärrar problemet. Mycket smink kan också göra problemet värre, något som kan leda till en ond cirkel om du försöker täcka finnarna med makeup-kräm och liknande.


Annons
Annons
Annons