Forskare hoppas på nytt läkemedel mot svår PMS, PMDS
Nyhet | PMS

Forskare hoppas på nytt läkemedel mot svår PMS, PMDS

Hundratusen svenska kvinnor tros lida av den svårare formen av premenstruella besvär, PMDS. Nu hoppas några forskare i Umeå på att ta fram ett läkemedel som kan gå direkt på själva orsaken till sjukdomen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Kvinnor som har den svårare formen av premenstruella besvär, PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) drabbas av regelbundna depressioner, nedstämdhet och ibland även aggressivitet. Trots att ungefär var 20:e kvinna, cirka 100 000 kvinnor i Sverige, har PMDS är de få som vet om vad de lider av.

Nu hoppas forskarna Torbjörn Bäckström, som var den som upptäckte PMDS på 1980-talet, och Marie Bixo på att kunna ta fram ett läkemedel som kan gå direkt på orsaken till PMDS, det rapporterar Sveriges Television.

Hjärnan blir mer aktiv vid ägglossning

De båda forskarna från Umeå har hittat ett ämne som kan blockera effekten av det hormon, allopregnanolon, som frigörs i samband med ägglossning och som har effekter på ett system i hjärnan som heter GABA. Hos kvinnor som inte har PMDS blir hjärnan lugn av hormonet men hos kvinnor som har PMDS blir hjärnan mer aktiv, vilket i sin tur kan leda till att kvinnorna blir deprimerade eller aggressiva.

Annons
Annons

En första studie, som gjorts på 120 kvinnor, har visat positiva resultat. Men fler studier behövs och Umeåforskarna väntar nu på finansiering för att kunna göra fler.

Kvinnor som har PMDS får idag antidepressiva läkemedel mot sina problem.

– Antidepressiva mediciner fungerar på många, men har biverkningar som trötthet och nedsatt sexlust, säger Marie Bixo till Sveriges Television.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons