Patienterna: Stora brister inom sköldkörtelvården

En majoritet av de som lider av sköldkörtelsjukdom är missnöjda med vården, det visar en undersökning som Netdoktor har gjort på uppdrag av Sköldkörtelförbundet. ”Alarmerande”, säger förbundets ordförande Anders Palm.


Publicerad den: 2017-09-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Sköldkörteln producerar livsviktiga hormoner som reglerar kroppens ämnesomsättning, det vill säga hur kroppen utvinner energi från det vi äter och omvandlar det till bränsle för cellerna. 

Om sköldkörteln inte fungerar går den här processen antingen snabbare eller långsammare än normalt. Om sköldkörteln är underaktiv kan man bland annat bli sjukligt trött, få koncentrationssvårigheter, sömnproblem och sämre minne. Man kan också gå upp i vikt, känna sig frusen och ha problem att skaffa barn.

80 procent av de som drabbas är kvinnor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Läs mer: Hypotyreos (låg ämnesomsättning)

Annons
Annons

Många patienter valsar runt”

I en enkätundersökning, som Netdoktor gjort på uppdrag av Skölkörtelförbundet, svarade 2753 personer som uppgett att de medicinerar för underfunktion i sköldkörteln.

Resultatet visade då att majoriteten av deltagarna upplever stora brister inom vården. Bland annat framgår det att mer än hälften av patienterna har fått andra förklaringar på sina symptom, såsom depression eller stress innan de fått rätt diagnos och sju av tio anser att läkare har låg kunskap om sjukdomen.

 

Annons
Annons

– Det är alarmerande att gruppen sköldkörtelsjuka som idag består av närmare en halv miljon människor inte har högre förtroende för sköldkörtelvården. Men det har sina förklaringar. Många patienter valsar idag runt i vården utan att få rätt diagnos och behandling, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet i ett pressmeddelande.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Leder till ett stort lidande”

Han menar att det inom vården råder en uppfattning om att sköldkörtelsjukdom är enkel att diagnostisera och behandla. Men att man borde ifrågasätta den bilden, eftersom så många inte får rätt diagnos tillräckligt snabbt.

 Dessutom är det alarmerande att patienter får felaktig behandling, när det egentligen är sköldkörteln som är problemet, säger Anders Palm.

 Sammantaget visar detta på en stor kunskapsbrist kring sköldkörtelsjukdom inom vården, som leder till ett stort lidande för vår patientgrupp.

Sköldkörtelsjukdom: Så svarade deltagarna på enkäten

 • 72 procent anser att kunskapen om sköldkörtelsjukdom är låg hos läkarna.
 • 67 procent anser att sjukvården kring sköldkörtelsjukdom är sämre än annan sjukvård.
 • 56 procent är missnöjda med sköldkörtelvården.
 • 53 procent fick andra förklaringar på sina symptom, så som depression och stress, innan de fick rätt diagnos.
 • 27 procent anser att anser att de har tillräcklig information om sin egen sjukdom.
 • 19 procent har sökt vård i fyra år eller längre för sina symptom.
 • 14 procent fick träffa fler än fem olika läkare innan rätt diagnos ställdes.

 

 

  Källor

 • Sköldkörtelförbundet - http://skoldkortelforbundet.se/pressmeddelande-patienter-upplever-stora-kunskapsbrister-inom-skoldkortelvarden/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-08-28 22:10 (3 år sen)

  Hej!
  min mens försvann när jag var 30 år och ingen vet varför..och när jag precis hade fyllt 48 år gick jag upp 30 kg på 6 månader och svullnader om händerna och från knäna ner till tårna men ingen vätska i kroppen sa läkaren plus att jag fått god aptit sa läkaren. på 1 år hade jag gått upp 40 kg. men läkaren säger bara att det är Lätt förstorad sköldkörtel....trött som tusan och tappar mer hår än vanligt...och jättevarm för det mesta och ögonen blir lite suddiga ibland och mindre ögon har jag fått (inget fel där i heller)... vid strupen är jag jätte svullen och jag ska ha några knutor på 2 cm och knutor måste man ha sa läkaren till mig också. ibland känns det som jag har popcorn skal i halsen..säkerhetsbältet i bilen känns som jag blir strypt..ibland kan jag inte ligga på höger sida då nåt i halsen tar emot och knutorna skulle va mest på höger. grövre röst säger min dotter att jag skrämmer folk och barnbarnet :( och ibland får jag knappt nån luft och då brukar halsen var extra svullen. levaxin får jag inte för det ger biverkningar sa min läkare också. Äta kan jag inte göra för då går jag upp direkt i vikt typ av en potatis och en köttbit...så jag lever på 2-4 mackor och sallad om dagarna
  jag vill ha hjälp

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-13 09:56 (3 år sen)

  Varför ska det vara så svårt att bli sedd som en hel människa, jag har ett antal symptom tex nässelutslag, trötthet, svullnad av läppar och ögon, känsla av någonting som sitter i svalget. Vid kontakt med läkare så tittar man på en sak i taget, ibland får man svaret att det beror på rökning, andra gånger får man ett nytt recept där man fyrdubblar den normala dosen (gör inte mer nytta). Snälla, se hela personen!

 • Avatar Tidigare användare 2017-09-27 15:11 (4 år sen)

  Hej! Jag fryser så väldig mycket, har gjort det i många år.går med flera tröjor på mig inomhus.Förutom är det som en kyla i hela kroppen .Min sköldkörtel är förstorad,men det är inget fel på den.Har tagit prov på den flera gånger.Vet inte vad jag skall göra.Helsningar Björg

 • Avatar Tidigare användare 2017-09-27 08:53 (4 år sen)

  Läkaren överdoserade levaxin för trötthet. Fick förmaksflimmer pacemaker och hjärtmediciner. Ingen inte ens hjärtläkare upptäckte orsaken. Det var min son, och jag fattade. Minskade på levaxinet och blev bättre. Sedan togs pacemakern ut. Har inget flimmer idag.

 • Avatar Tidigare användare 2017-09-27 02:01 (4 år sen)

  Hej!
  Jag har haft alla symtom väldigt länge och mår sämre för varje dag, på hc tar dem prov och säger att det inte visar något, kan ni rekommendera något ställe där dem tar än på allvar och man blir ordentligt utträde?
  Tack på förhand