Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ovanlig kvinnotumör kartlagd

Annons

Vissa kvinnor drabbas av en sällsynt tumörsjukdom efter graviditet, och nu visar en omfattande observationsstudie att dessa kvinnor har sämre chans att överleva ju längre tid efter graviditeten de insjuknar. Studien har fokuserat på så kallade trofoblastiska tumörer som bildas av celler från moderkakan. Det är en typ av ovanliga men elakartade tumörer som kan uppstå flera månader eller år efter en graviditet. Studien är utförd vid Imperial College NHS Helathcare trust i London, och det är en sammanställning över samtliga kvinnor i Storbritannien som behandlats för denna tumörsjukdom under åren 1976 till 2006, totalt 62 kvinnor.

Resultatet av studien visar att 70 procent av de drabbade kvinnorna överlevde tio år efter den första behandlingen, och överlevnaden utan återfall var 73 procent. Men forskarna har även kommit fram till att överlevnaden varierar stort beroende på tumörstadium. Bland annat har de kunnat konstatera att 90 procent av de kvinnor som hade tumör i stadium ett levde efter tio år, jämfört med 52 procent bland dem som hade tumörer i stadium två, respektive 49 procent vid stadium tre eller fyra. Studien visar att det finns kopplingar mellan graviditet och sjukdomsutbrott när det kommer till chansen att överleva. Bland kvinnor där det hade gått fyra år eller mer hade samtliga avlidit inom fem år, men bland dem som insjuknade inom fyra år efter graviditeten levde 98 procent efter tio år. Forskarna anser att tiden mellan graviditet och diagnos skulle kunna användas för att anpassa behandlingsintensiteten hos dessa patienter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.