Nyhet | Kvinnlig hälsa

Ny cancerbehandling räddar liv


Publicerad den: 2008-12-15
Författare: Terese Alvén

Annons

Genom ett nytt sätt att tillföra cellgifter kan kvinnor med bröstcancer minska risken för återfall och död med en tredjedel enligt en svensk-finsk studie. Cellgift i tablettform istället för med spruta kan ge bröstcancerpatienter en högre dos cellgift under en längre tid. – Det är ett slående resultat och jag tror att den här studien kan bli en milstolpe inom bröstcancerbehandlingen, säger Henrik Lindman, överläkare på onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för den svenska delen av studien. Den nya behandlingen kan ge andra biverkningar än standardbehandlingen, som diarré och blåsor på händer och fötter, men färre problem med feber och infektioner. Uppföljningen av studien kommer att fortsätta i ytterligare två år och det slutliga resultatet rapporteras 2010.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu