Ny behandling vid svåra hudsjukdomen HS

Ett biologiskt läkemedel som sedan tidigare används bland annat för att behandla reumatism har nu godkänts även för behandling av den allvarliga hudsjukdomen hidradenitis suppurativa, HS. ”Ett viktigt framsteg i hanteringen av HS”, säger hudläkaren Lennart Emtestam.

Publicerad den: 2015-08-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– HS-patienter upplever ofta smärtsamma och generande symtom som kan ha en negativ inverkan på deras liv, säger Lennart Emtestam, professor vid Hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget AbbVie som tillverkar läkemedlet.

HS ger bölder och knölar 

Runt en procent av den vuxna befolkningen beräknas ha hudsjukdomen HS, hidradenitis suppurativa, som kännetecknas av återkommande bölder och knölar, oftast i armhålor, ljumskar, samt på skinkor och bröst. Bölderna gör ont och kan leda till att den drabbade blir såväl fysiskt som psykiskt begränsad.

Annons
Annons

Det biologiska läkemedel som nu har godkänts av EU-kommissionen får användas vid behandling av aktiv, måttlig till svår HS hos vuxna där andra behandlingar inte har varit tillräckliga. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-12-3 00:51 (5 år sen)

  Jag vill gärna veta..har både reuma o HS..provat en del redan..

 • Avatar Tidigare användare 2015-12-3 00:20 (5 år sen)

  Jag vill gärna veta..har både reuma o HS..provat en del redan..

 • Avatar Tidigare användare 2015-12-3 00:52 (5 år sen)

  Jag vill gärna veta..har både reuma o HS..provat en del redan..

 • Avatar Tidigare användare 2015-12-3 00:17 (5 år sen)

  Jag vill gärna veta..har både reuma o HS..provat en del redan..

 • Avatar 2015-10-5 10:22 (5 år sen)

  Jag oxå!!!

  Varför annars skriva om det och inledda oss drabbade i nytt hopp utan att låta oss veta vilket läkemedel artikeln handlar om...?

  Känns mest förvirrande...

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-20 14:53 (5 år sen)

  Hej ! År väldigt i ntresserad av att veta vilken medicin vi talar om här, Då jag har fått allt från tetralycal till raucutan utan effekt

  Tacksam för svar


Annons
Annons
Annons