Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Behandling av framfall

Behandlingen av framfall är beroende av vad det är som fallit ner, det kan vara livmodern, tunntarmen, ändtarmen eller urinblåsan. Om man inte har några besvär av sitt framfall behövs ingen behandling.


Uppdaterad den: 2018-12-11

Annons

Behandlingen är beroende av vad det är som fallit ner. Det kan vara livmodern som sjunkit ner (livmoderframfall), en utbuktning av tunntarmen mot bakre slidväggen (enterocele), ändtarmen som buktar mot bakre slidväggen (rektocele) eller urinblåsan som buktar ut bakåt mot främre slidväggen (cystocele).

Om man inte har några besvär av sitt framfall behövs ingen behandling. Efter en förlossning kan man få framfall men det går vanligen tillbaka efter några månader när vävnaderna återfått sin elasticitet. Under tiden kan man ha hjälp av en ring.

Bäckenbottenmuskelträning

Det går inte att träna bort ett framfall, men eventuellt kan man förhindra att det försämras. Detta gör man genom att knipa med musklerna i bäckenbotten, som om man försöker stoppa strålen när man kissar. Man kan få hjälp av barnmorska eller fysioterapeut om man har svårt att hitta sina muskler.

Det finns också träningsprogram på vissa gym. Avsätt 10 minuter flera gånger dagligen till knipövningar.

Annons
Annons

Läkemedel

Lokal östrogenbehandling med kräm eller slidpiller stärker slemhinnorna i slidan och kan minska besvär av skav och tyngdkänsla. Sådan behandling rekommenderas till alla kvinnor med framfall efter övergångsåldern. Det kan i lindriga fall vara den enda behandlingen som behövs.

Kirurgi

Operation syftar till att återställa normala förhållanden i slidan och på så sätt ta bort besvären. Ingreppet utförs vanligen via slidan, men kan också göras via buken. Kirurgen skjuter tillbaka det som buktar och förstärker slidans väggar. Om det är livmodern som sjunkit ner kan livmoderhalsen kortas av. I vissa fall kan hela livmodern tas bort, men då måste vaginan fästas upp på något sätt.

Efter framfallsoperation kan det uppstå mindre komplikationer i form av:

  • Blodansamling under slidslemhinnan.
  • Urinvägsinfektion.
  • Problem att kissa.
  • Urinläckage.

Det är emellertid i regel övergående besvär eller besvär som är lätta att behandla.

Man kan börja träna musklerna i bäckenbotten efter fyra till sex veckor.

Annons
Annons

Annan behandling 

Ringbehandling

Om man inte önskar operation, eller om en operation skulle vara en stor belastning kan man välja att använda en ring. Den placeras i slidan för att lyfta upp framfallet. Man kan använda ring tillfälligt, till exempel i väntan på operation, eller permanent. Det finns olika storlekar och typer av ringar, som anpassas efter behov.

Ring hjälper bäst vid framfall av livmodern eller urinblåsan. Ring ska användas tillsammans med lokalt östrogen för att stärka slemhinnorna och förhindra skavsår. Om det ändå uppstår problem med sår och flytningar tas ringen ut under ett par veckor och kan sedan sättas in igen. Under tiden är det viktigt att fortsätta med östrogenkräm eller piller i slidan.

Uppföljning

Uppföljningen går till på följande sätt:

  • Efter operation är man vanligen sjukskriven två till sex veckor beroende på typ av operation och på hur tungt arbete man har.
  • Om man får en ring insatt i slidan bör den kontrolleras efter tre månader. Därefter räcker det med en till två gånger per år.
  • Om man känner obehag av ringen eller får illaluktande eller blodiga flytningar ska läkare kontaktas.
  • Om man håller på med bäckenbottenövningar kan läkaren kontrollera effekten från träningen. 

Förebyggande behandling

En förebyggande åtgärd är att gå ner i vikt om man är överviktig:

  • Övervikt är en riskfaktor för att få framfall, men viktminskning tycks inte minska symtomen om man redan har framfall.
  • Övervikt är en riskfaktor för sämre resultat vid operation av framfall.

Undvik förstoppning genom att äta mycket fibrer och ha regelbundna toalettvanor.

Undvik att lyfta och bära tungt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Operation ger oftast bra resultat men det är inte så ovanligt att framfall kommer tillbaka. Det är vanligast med återfall av cystocele.

Om framfall kommer tillbaka kan en ny operation behövas och då kan ett nät av syntetiskt material sys in för att ersätta den egna vävnaden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.