Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Epilepsianfall vanligare bland rökare

Annons

Rökare löper en ökad risk att få epileptiska anfall. Däremot verkar alkohol och kaffe inte ha samma effekt. Det är slutsatserna i en amerikansk studie som presenteras på tidskriften Epilepsias hemsida. Undersökningen bygger på data om totalt 116 608 kvinnliga sjuksköterskor i åldrarna 25 till 42 år vilka ingår i den så kallade Nurses Health Study 2. I undersökningen fick deltagarna besvara enkätfrågor om livsstil och sjukdomshistoria, inklusive förekomsten av epilepsi och epileptiska anfall. Studien är genomförd av forskare vid Brigham and Women’s Hospital och Harvard School of Medicine i Boston, USA.

Studieresultaten visar att det fanns ett signifikant samband mellan risken att drabbas av epileptiska anfall och pågående cigarrettrökning. Siffrorna justerades för faktorer som kan påverka anfallsrisken, som till exempel stroke och högt blodtryck, men de visade att rökare hade 2,6 gånger högre risk att drabbas av anfall jämfört med personer som inte röker. Och risken verkade bli större ju fler år man hade rökt.

Annons
Annons

Däremot kunde forskarna inte se någon signifikant koppling mellan risken för epileptiska anfall och hög konsumtion av kaffe. Inte heller alkoholkonsumtionen verkade spela någon roll, epilepsianfall var lika vanliga hos personer som drack små, måttliga och stora mängder alkohol. Eftersom studien endast omfattade medelålders kvinnor, mestadels västerländska, gör att resultaten eventuellt inte kan appliceras på män och andra befolkningsgrupper, påpekar forskarna som efterlyser fler studier på området.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.