Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler uppger att de hör dåligt

Annons

Över en miljon svenskar uppger att de har svårt att höra vad som sägs i ett vanligt samtal. Det är dubbelt så vanligt i dag att yngre personer, i det här sammanhanget 35-44 åringar, hör dåligt jämfört med för tio år sedan. Den som undrar om man har fel på hörseln kan&nbspenkelt testa sig på webben. Den ökning som självrapporteringen visar har dock inte kunnat bekräftas i hörselundersökningar, enligt Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport.

Knappt&nbsp12 procent av kvinnorna och 16 procent av männen mellan 16 och 84 år upplever att det är svårt att höra vad som sägs i ett samtal mellan flera personer. Många hör dåligt i onödan därför att de inte har de hjälpmedel som de behöver. Omkring hälften av alla som skulle behöva en hörapparat har ingen.
– Dålig hörsel beskrivs ofta som en obetydlig ålderskrämpa och det gör att många drar sig för att söka hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, ordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-11 09:07 (10 år sen)

    Den mest förekommande hörseltestmetoden är mätning tonhöjd/tonstyrka. Den säger inget om signalseparation. Om vi envisas med att mäta fel saker, har vi svårt att bevisa en hörselnedsättning. En troligtvis mer signifikant metod torde vara att mäta tal i brus, dvs. antal uppfattade ord per nivå av brus (t.ex. vitt brus).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.