Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Polyp i livmoderhalsen

Polyper på livmoderhalsen är vanligt. Det förekommer oftast hos kvinnor som fortfarande har menstruation och särskilt hos kvinnor över 40 år.


Uppdaterad den: 2023-03-22

Annons

Vad är polyp i livmoderhalsen?

Livmoderhalsen är den delen av livmodern som ligger ner mot slidan. Det är den smala öppningen och kanalen in till själva livmodern. En polyp är en utväxt som inte ska vara där och en polyp i livmoderhalsen beror på ökad cellväxt i livmoderhalsens slemhinna. Polypen sticker ut ur livmoderhalsen och kan ses av läkare eller barnmorska vid en vanlig gynekologisk undersökning.

Polyper på livmoderhalsen är vanligt. Det förekommer oftast hos kvinnor som fortfarande har menstruation och särskilt hos kvinnor över 40 år.

Annons
Annons

Är livmodershalspolyp farligt?

Över 99 procent av polyperna i livmoderhalsen är godartade och helt ofarliga. I ett fåtal fall hittar man elakartade celler (cancerceller) i de här polyperna.

Vilka är symtomen?

Som regel ger dessa polyper inga symtom. En del kvinnor kan märka oregelbundna blödningar från slidan, eller blödning efter samlag.

Annons
Annons

Diagnos

Läkaren kan se polypen/polyperna vid en vanlig gynekologisk undersökning. Det är inte nödvändigt att genomföra fler undersökningar.

Behandling

Polyper i livmoderhalsen bör tas bort om de ger symtom (blödning, rikliga flytningar), är stora (1,5 cm eller större), flera eller om cellprov visar på förändringar. Borttagningen sker i de flesta fall genom att man fäster en tång i polypen och vrider den tills den lossnar från livmoderhalsen. Materialet som tas bort skickas in till mikroskopisk analys för att bekräfta att polypen är godartad.

Prognos

Det är inte vanligt att man får fler polyper efter borttagning, men det händer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.