Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Polyp i livmoderhalsen


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är polyp i livmoderhalsen?

Livmoderhalsen är den delen av livmodern som ligger ner mot slidan. Det är den smala öppningen och kanalen in till själva livmodern. En polyp är en utväxt som inte ska vara där och en polyp i livmoderhalsen beror på ökad cellväxt i livmoderhalsens slemhinna. Polypen sticker ut ur livmoderhalsen och kan ses av läkare eller barnmorska vid en vanlig gynekologisk undersökning.

Polyper på livmoderhalsen är vanligt. Det förekommer oftast hos kvinnor som fortfarande har menstruation och särskilt hos kvinnor över 40 år.

Är livmodershalspolyp farligt?

Över 99 % av polyperna i livmoderhalsen är godartade och helt ofarliga. I ett fåtal fall hittar man elakartade celler (cancerceller) i de här polyperna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vilka är symtomen?

Som regel ger dessa polyper inga symtom. En del kvinnor kan märka oregelbundna blödningar från slidan, eller blödning efter samlag.

Diagnos

Läkaren kan se polypen/polyperna vid en vanlig gynekologisk undersökning. Det är inte nödvändigt att genomföra fler undersökningar.

Behandling

Polyper i livmoderhalsen bör tas bort om de ger symtom (blödning, rikliga flytningar), är stora (3 cm eller större) eller verkar atypiska. Även om risken för att det finns cancer i polypen är mycket liten (< 1 %) tar läkaren ofta bort polypen för att vara på den säkra sidan. Borttagningen sker i de flesta fall genom att man fäster en tång i polypen och vrider den tills den lossnar från livmoderhalsen. Materialet som tas bort skickas in till mikroskopisk analys för att bekräfta att polypen är godartad.

Annons
Annons

Prognos

Det är inte vanligt att man får fler polyper efter borttagning, men det händer.


Annons