Nyhet | Gynhälsa

Kvinna fick livmoder bortopererad utan att veta om det

En kvinna med gynekologiska smärtor blev inlagd och nedsövd på sjukhus för att få sin livmodertapp upphöjd. När hon vaknade hade läkaren opererat bort hennes livmoder utan hennes kännedom. Nu får läkaren kritik av IVO – Inspektionen för vård och hälsa.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-21
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Det var på ett sjukhus i Västsverige som händelsen ägde rum för några år sedan. En kvinna kom till en gynekologmottagning för att få sin livmodertapp upphöjd. Istället fick hon sin livmoder bortopererad av en läkare som aldrig gav henne den informationen, det skriver Dagens Medicin.

Kvinnan ska inför ingreppet ha blivit informerad av läkaren om att hon skulle kunna bli hjälpt av hysterektomi, det vill säga att ta bort livmodern, men att han inte rekommenderade det eftersom det innebar en stor risk för sammanväxningar.

Under operationen ska läkaren trots allt ha upptäckt att det gick att ta bort livmodern och gjorde därför det.

Annons
Annons

Känner sig kränkt

Nu skriver kvinnan i sin anmälan till IVO att hon önskar att hon fått vara delaktig i beslutet som togs utan hennes godkännande. Hon skriver också att hon känner sig kränkt för att läkaren ska ha diskuterat samlivsfrågor med henne vid ett återbesök.

IVO konstaterar i sitt beslut att det aldrig funnits någon överenskommelse mellan läkare och patient om att ändra operationsplanerna. Myndigheten menar också att patienten borde ha blivit informerad om att livmodern skulle opererats bort om det fanns en sådan möjlighet och kritiserar därmed läkaren på grund av bristande information.