Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Blödning efter samlag

Sporadiska småblödningar efter samlag hos fertil kvinna behöver vanligtvis inte undersökas hos läkare. Vid upprepade blödningar efter samlag bör en gynekologisk undersökning göras.

Uppdaterad den: 2016-10-11
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är blödning efter samlag?

Regelbundna vaginala blödningar är normalt för de flesta kvinnor. Vaginala blödningar utanför de fasta perioderna är inte heller särskilt ovanligt, och inte heller blödning efter samlag. 

Oregelbundna vaginalblödningar innefattar mindre blödningar med små mängder blod mellan menstruationerna – syns ofta på toalettpapperet efter att du torkat dig – eller kraftigare blödningar som gör att du måste använda binda.

I de flesta fallen av blödning efter samlag rör det sig om mindre blödningar, och det är det som är ämnet för den här artikeln.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kan det vara cancer?

I de allra flesta fall har småblödningar efter samlag en godartad förklaring. Hos kvinnor i menstruerande ålder kan en sådan blödning vara orsakad av en spricka i slemhinnan i slidan eller i livmoderhalsen. Små inflammatoriska förändringar på livmodertappen eller i livmoderhalsen börjar lätt att blöda. Det kan också röra sig om hormonella variationer som gör att livmoderslemhinnan lättare börjar att blöda än annars. 

Kvinnor som passerat övergångsåldern ska vara mer vaksamma. Här kan det vara ett sår i livmoderhalsen som rivs upp i samband med samlag och som därigenom kan orsaka en blödning. I vissa fall uppstår sådana sår som en följd av cancerförändringar.

När ska du söka läkarhjälp?

Sporadiska småblödningar efter samlag behöver vanligtvis inte undersökas hos läkare. Vid upprepade händelser är det däremot klokt att få en gynekologisk undersökning gjord. Särskilt gäller det om du har passerat övergångsåldern, eller om du har förhållandevis stora blödningar.

Annons
Annons

Annons