Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Behandling | Gynhälsa

Borttagning av livmodern - Hysterektomi

Vid sjukdomar i livmodern kan det vara nödvändigt att operera bort livmodern. Absolut nödvändigt är det om man har konstaterat cancer i livmodern och i vissa fall vid cancer i livmoderhalsen. Detta är för övrigt två vitt skilda cancerformer.


Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet

Annons

Om livmodern har växt sig stor på grund av muskelknutor (myom) händer det också att man rekommenderar att den tas bort. Däremot är det numera i Sverige sällsynt att hysterektomi, som borttagande av livmodern kallas, utförs vid blödningsrubbningar.

Först försöker man i dessa fall att behandla blödningarna med hjälp av hormoner eller andra former av medicinsk behandling. Man kan också ta bort livmoderns slemhinna genom ett mindre kirurgiskt ingrepp via slidan.

LYSSNA PÅ FREJAPODDEN: 1 av 10 opererar bort livmodern

Hur utförs operationen?

Hysterektomi utförs oftast under narkos, genom ett snitt i nedre delen av magen (om stor livmoder), eller via titthålskirurgi där livmodern tas bort via slidan. Ibland sker hela ingreppet enbart via slidan. Vid operationen tas hela livmodern bort, medan äggstockar lämnas kvar om de ser friska och normala ut. Till sist stängs översta delen av slidan igen, och efter 2-4 veckor är man frisk.

Annons
Annons

Framtidsutsikter?

Borttagande av livmodern medför naturligtvis att man inte längre får sin mens och att man inte längre kan bli gravid. Allt annat är oförändrat. Du fortsätter att producera hormoner så länge du har dina äggstockar kvar i full funktion. När dessa slutar att fungera börjar klimakteriet.

Din sexlust kommer inte att påverkas och slidan förändras inte. Vissa kvinnor upplever till och med att deras sexliv förbättras eftersom besvären som orsakades av livmodern är borta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons