Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Sarkom i livmodern

Sarkom i livmodern är en sällsynt typ av cancer i livmodern.  Den huvudsakliga behandlingen är att operera bort livmodern och tumören.


Uppdaterad den: 2021-08-12

Annons

Vad är ett sarkom i livmodern?

Sarkom i livmodern, även kallat uterussarkom (uterus=livmoder), utvecklar sig från bindväv, slemhinnevävnad eller muskelceller i livmodern. Det finns flera undertyper av sarkom i livmodern. Sarkom är mer aggressiva, elakartade och har sämre prognos än andra typer av cancer i livmodern.

Uterussarkom är sällsynt med cirka 0,6–1,7 fall per 100 000 invånare och år.

Annons
Annons

Symtom

Symtomen är okarakteristiska. De vanligaste symtomen är blödning från underlivet efter klimakteriet, tryck och obehag i underlivet, förstorad livmoder eller stor mage. Den vanligaste åldern för insjuknande är runt i 55 år.

Orsak

Vad som orsakar sarkom i livmodern är okänt. Eftersom tillståndet är så pass sällsynt man heller inte så mycket om predisponerande faktorer.

Cancertumören kan sprida sig till andra organ i bukhålan, via lymfsystemet och blodet. Tidig spridning sker ofta genom blodet, och oftast till lungorna.

Annons
Annons

Diagnos

Vid en undersökning kan en förstorad livmoder eller tumörer i underlivet upptäckas. Vid misstanke om sarkom i livmodern görs närmare undersökning med ultraljud, datortomografi och/eller magnetröntgen. Den slutliga diagnosen ställs genom undersökning av tumörvävnaden i mikroskop.

Behandling

Operation med borttagning av tumören och hela livmodern är den huvudsakliga behandlingen. Utöver operation kan också annan cancerbehandling ges, men bevisläget för annan behandling än operation är inte så stark, och sådan behandling ges utifrån individuell bedömning. En läkare som är specialist i cancersjukdomar (onkolog) med erfarenhet av och kompetens inom området sarkom ansvarar för behandlingen.

Prognos

Sarkom har sämre prognos än andra typer av cancer i livmodern.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.