Fakta | Gynhälsa

Sarkom i livmodern

Sarkom i livmodern är en sällsynt typ av cancer i livmodern. Den är vanligtvis mer elakartad än andra typer av cancer i livmodern. Den främsta behandlingen är att operera bort livmodern och tumören.

Uppdaterad den: 2012-10-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ett sarkom i livmodern?

Sarkom i livmodern är en sällsynt typ av cancer i livmodern. Sarkom utvecklar sig från bindväv, slemhinnevävnad eller glatta muskelceller i livmodern. Det finns en rad undertyper av sarkom i livmodern. Sarkom är mer aggressiva, elakartade och har sämre prognos än andra typer av cancer i livmodern.

Tillståndet är som sagt sällsynt. I USA uppstår 0,36 nya fall per 100 000 personer varje år. Sarkom utgör 7–9 % av alla fall av cancer i livmodern.

Orsak

Vad som orsakar sarkom i livmodern är okänrt. Eftersom tillståndet är så pass sällsynt vet vi inte heller så mycket om predisponerande faktorer.

Annons
Annons

Cancertumören kan sprida sig till andra organ i bukhålan, via lymfsystemet och blodet. Tidig spridning sker ofta genom blodet, och oftast till lungorna.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Vilka symtom ger tillståndet?

Symtomen är okarakteristiska. De vanligaste symtomen är vaginalblödning, tryck och obehag i bäckenet, förstorad livmoder eller stor mage.

Diagnos

Vid en läkarundersökning kan en förstorad livmoder eller tumörer i bäckenhålan upptäckas. Den slutliga diagnosen ställs först i samband med operation och efter en undersökning av tumörvävnaden i mikroskop.

Annons
Annons

Behandling

Operation med borttagning av tumören och hela livmodern är den främsta behandlingen. Under operationen bedöms hur framskriden cancersjukdomen är. Ytterligare behandling som till exempel strålbehandling, cytostatika eller hormonbehandling beror på cancertumörens vävnadstyp (histologi) och eventuella metastaser.

Prognos

Prognosen är sämre än för andra typer av cancer som utgår från livmodern. Femårsöverlevnaden är cirka 35 %, men ju tidigare diagnosen ställs, desto bättre är den.